Kultúra 2023. május 19. 13:00

Láng van szívemben: Petőfi és Kecskemét kapcsolata

Képgaléria
Láng van szívemben: Petőfi és Kecskemét kapcsolata
Szellemi útravaló a Hírös Városból ‒ Petőfi és Kecskemét címmel tartott előadást Székelyné Kőrösi Ilona történész és etnográfus május 18-án, csütörtökön a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

Az esemény, a Láng van szívemben programsorozat elemeként valósul meg. Az előadó diaképekkel illusztrálta Petőfi Sándor Kecskeméten töltött néhány évét, majd hiteles iskolai iratok másolatait mutatta be. Kiderült, hogy Petőfi tisztelettudó, jószándékú, ügyes diák volt.

Ilona elmondta: – Petőfi viszonylag sok időt töltött Kecskeméten. Három tanévet az evangélikus elemi iskolába járt. 1828. május 10-én íratták be a szülei és 1831-ben sikerrel elvégezte. Eztán 1843. január 15-e és április 7-e között a kecskeméti Korona Színház porondján lépett fel. Ebből az időből származnak az Ibolya kötet versei. Ő nevezte el Kecskemétet Hírös városnak. Jó kapcsolatot ápolt a református főiskola diákjaival, fontos volt számára a tudás.

Az előadó érdekes dokumentumokat tárt közönsége elé, amelyekből tisztább képet kaphattunk az akkori városról, vallásáról és az iskolai rendszerről. Kecskemét egy földművelő társadalomra épült város volt. Akkoriban rendezetlenebb volt, mint Kiskunfélegyháza. A földesurak nem laktak a városban, hanem a kintebb eső részeken éltek. A lakosok vallási megosztottsága a következőképpen alakult: 64-65 százalék katolikus, 31-32 százalék református, 2,1 százalék evangélikus, 1 százalék izraelita volt. Csupán csekély mennyiségben volt jelen a görögkeleti, az unitárius és az újmagyar csoport. Petőfi iskoláztatási okmányaiból kirajzolódik, hogy milyen könyveket használtak, milyen módszer szerint tanultak a gyerekek.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton
               

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Petőfi-emlékévek