Kultúra 2023. május 25. 15:00

Félegyháza szülötte Felber Gabriella operaénekes

Félegyháza szülötte Felber Gabriella operaénekes
A városi könyvtár Félegyházáról indultak sorozatának vendége Felber Gabriella, a Magyar Állami Operaház operaénekese és énekmestere volt május 23-án. Félegyházi emlékeiről és pályájáról dr. Tarjányi József lokálpatrióta, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület tiszteletbeli tagja kérdezte.

A művésznő félegyházi emlékeit gyerekkori fényképeivel idézte fel. Mint elmondta, 1961-ben született és már 5 éves korában tudta, hogy vagy operaénekes, vagy fagyiárus lesz. – Mint minden kislány, én is mindig énekeltem. Otthon sorba raktam a babákat és a macikat és azoknak daloltam. A szüleim mindent megadtak és mindenben támogattak az énekesi pályán – mondta.

A beszélgetésből az is kiderült, hogy hároméves korában kivették a manduláját, majd az anyukája elvitte a játékboltba, ahol egy lábbal hajtós autót választott. Az óvoda után a helyi énekzenei iskolába íratták, majd 1973-tól a Batthyány Lajos iskola diákja lett. – Eleinte ügyetlen voltam szolfézsból, majd Alíz néni keze alatt mindent megtanultam. A tőle tanultak adják a mai napig a szolfézstudásom alapjait. Nyolcadik után a kecskeméti zenei gimnáziumba mentem hegedű szakra, majd a szegedi Tömörkény István Zeneművészeti Szakközépiskolában folytattam tanulmányaimat, Berdál Valériánál. Ő készített fel a zeneakadémiai felvételire is, ahova 1982-ben jutottam be – emlékezett vissza.
Azt is megtudtuk, hogy már az akadémiai évei alatt járt az operába énekelni, az első szerepe a Rigolettóban volt, az apród szerepe. Sőt, az is kiderült, hogy az énekesek rémálma is teljesült már az életében, egyszer elfelejtett egy előadásra elmenni.

– A hangunk a legnagyobb csoda, a saját lelkünk szólal meg vele. Érzékeny hangszer, amit karban kell tartani. Nekem a spirituális út segít ebben, hívő emberként, sokszor imádkozom. Számomra a spiritualitást az jelenti, amikor a hitem kiteljesedik, amikor eggyé válok Istennel. Vallom, hogy minden embernek feladata van a Földön, nemcsak önmagunkért, hanem másokért vagyunk itt – fogalmazott. A művésznő gyakran énekel temetéseken, búcsúztatásokon is, mert – mint vallja – hatalmas szolgálat a léleknek segíteni a fénybe jutni.

Operai szerepeiről az is kiderült, hogy Wagner: A bolygó hollandiban Sentat, Wagner: Tannhäuserében Erzsébetet is alakította már, csakúgy, mint Mozart: Figaro házasságában Almaviva grófnét és Verdi álarcosbáljában Ameliat. A beszélgetés során felvételről néhány operarészlet is elhangzott.

Az operaház énekmestere a résztvevőknek meglepetésműsorral, a Kun Miatyánk éneklésével kedveskedett.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton
             

Kövessen minket a Facebookon is!