Helyi hírek 2023. május 31. 10:00

Két arany a fodrász magyar bajnokságon

Két arany a fodrász magyar bajnokságon
Két aranyéremmel tért haza a balatonfüredi 65. Jubileumi Fodrász – Kozmetikus – Körmös Magyar Bajnokságról Szabó Lúcia, a Kossuth Lajos Szakképző Iskola és Kollégium diákja. A fiatal fodrásztanuló nappali stílus és utcai fonás kategóriában is első helyet szerzett. A siker kapcsán Lúciával és oktatójával, Mogyoró Tibornéval beszélgettünk.

– Idén lesz ötödik éve, hogy fodrásznak tanulok, de igazán kicsi korom óta fonok, érdeklődök a hajak iránt. Anyukám otthoni, a hajvágás alaplépései könyvét nézegettem mindig, akit sajnos elég korán elveszítettünk a testvéreimmel. Öten vagyunk testvérek így tudtam kin gyakorolni, amikor új fonásokat szerettem volna kipróbálni. A szakmaválasztásnál sokat gondolkoztam, bár egyértelműnek tűnt, hogy mi iránt érdeklődök, mégis kellett egy kis biztatás apukámtól, hogy a jó döntést hozzam. Sajnos a szüleim már ezeket a sikereimet nem tudták velem megélni. Ez a szakma egy gyönyörű és kreatív ág, mindenki megtalálhatja önmagát benne, azt az apró kis darabot, ami számára a varázst rejti. Másoknak is örömet okoz egy-egy gyönyörűen elkészített frizura, hajvágás, és ez az az öröm, ami széppé teszi számomra is a szakmát – fogalmazott a pályaválasztás kapcsán Lúcia.

A Balatonfüreden megrendezett magyar bajnokság kapcsán azt is elárulta, hogy egy hónappal a verseny előtt értesült a lehetőségről, miközben épp egy másik versenyre készült. – Izgatottan szóltam az oktatómnak Mogyoró Tiborné Timinek, hogy szeretném magam megmérettetni országos körökben is. Tudtam, hogy egyedül nem tudok felkészülni, ezért iskolai szakoktatóm, Téti Tímea segítségét kértem a nappali stílus technikai elemeinek elrendezésében és kidolgozásában. Amikor egy-egy versenyre készülök, kikészítem a babafejet és addig "fonogatom" amíg sikerül egy olyan frizura, amire nyugodt szívvel mondhatom, hogy a tőlem telhető legjobb fonat. Ebben a kreatív készülésben segített nekem Mogyoróné Timi, akivel a kreatív elemeket együtt rendeztük el. Az üzletben pedig kemény gyakorlás és sok-sok óra készülés mellett tökéletesítettük a kész alkotást. A fonás elkészítésére 50 percem volt, ennyi idő alatt kellett az egész frizurát elkészíteni, talán ez a legnehezebb része a feladatnak. Az idővel szinte játszani kell, és ütemtervet kell készíteni, ami alapján végig tudom gyakorolni az elkészítést. A szövés a legnehezebb és legszebb része a feladatnak, precíz munkát és sok időt igényel az elkészítés – részletezte a felkészülést és a versenyt a fiatal tehetség.



Mogyoró Tiborné azt emelte ki, hogy Lúcia fodrásznak született. Szorgalmas és alázattal van a szakma iránt. – Szavakkal nem lehet elmondani, hogy mennyire büszke vagyok rá, megérdemelte a díjakat. Hihetetlen, hogy mennyi energia van benne, az iskola és a versenyre készülés mellett még dolgozik is. Ha kellett vasárnap és hajnalban is bejött a szalonba, hogy a versenyre készüljünk. Felnézek rá. Nemrégiben volt a szakmai vizsgája, ami szintén jól sikerült, de nemcsak az iskolában, hanem a fodrászműhelyben is kiválóan teljesít. Minden kézmozdulatomat figyeli, követ a szalonban és tanul – mondta.

– Megtiszteltetés számomra és hálás vagyok a sok segítségért az osztályfőnökömnek, Mester Ernőnek és az oktatóimnak, Mogyoróné Timinek és Téti Tímeának. Hihetetlen érzés, és leginkább hálás vagyok és boldog, hogy a sok gyakorlás és készülés az elmúlt években, ebben a formában is megtérült. Örülök, hogy a nagy mesterek, akik zsűriztek, engem tartottak a legjobbnak. Hihetetlen volt ennyi mesterrel találkozni abban a két napban, amíg ott voltunk. Egy életérzés volt ott lenni, és testközelből nézni, ahogy a versenyzők gyönyörűbbnél gyönyörűbb munkákat készítenek. Boldog és hálás vagyok, hogy részt vehettem ezen a versenyen, és hogy ilyen szép eredményekkel, tapasztalattal és új barátokkal gazdagodhattam – tette hozzá Lúcia.

G. E.
                       

Kövessen minket a Facebookon is!