Kultúra 2023. május 27. 14:00

Képkiállítás nyílt Faragó István festményeiből

Képgaléria
Képkiállítás nyílt Faragó István festményeiből
Faragó István festő több mint tíz évet felölelő képeiből nyílt kiállítás május 26-án a kiskunfélegyházi Szakmaközi Művelődési Házban. A megnyitón Zsirmik István és Faragó István közös hangszeres koncertjét is meghallgathattuk.

Zsirmik István Jan Kuntur orosz költő Nézem a csúcsokat című verséből idézve nyitotta meg a tárlatot. Felelevenítette a kiállítás előzményét, miszerint a Magyar–Mongol Baráti Társaság tavaly egy felhívást tett közzé, amiben egy mongol hangszer húrozásához kértek segítséget. Zsirmik István jelentkezett, majd Faragó István ellátogatott hozzá a szóban forgó hangszerrel. Innentől kezdve barátsággá alakult kettőjük kapcsolata, a festő felkérte képbemutatója felkonferálására.

A megnyitó további részében közösen előadtak egy dalt a mongol murinhurral, ami tulajdonképpen egy hosszú nyakú vonós hangszer trapéz alakú testtel. A nyakrésze lófejben végződik, amelyre két húrt erősítettek. A nagyobb húr a csődör farkának 130 szálából, a másik, a kanca farkának 105 szálából készül, valamint a vonó is lószőrből készül. A zenész függőlegesen tartja az ölében vagy a lábai között a hangszert.

A kiállítás vendégfogadással ért véget.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton 
              

Kövessen minket a Facebookon is!