Petőfiszállás 2023. május 30. 08:00

Százak zarándokoltak a pálosszentkúti pünkösdi búcsúba

Képgaléria
Százak zarándokoltak a pálosszentkúti pünkösdi búcsúba
Mintegy ezren zarándokoltak el pünkösdvasárnap a petőfiszállási Pálosszentkútra, az Alföld egyik legismertebb Mária kegyhelyére, hogy részt vegyenek a kereszténység egyik főünnepén tartott búcsúi szentmisén, amit Schall Tamás veszprémi plébános celebrált. Az ünnep fő eseménye a körmenet volt, amelyen körülhordozták az oltáriszentséget, „Krisztus titokzatos testét”. A körmenet után a plébános a Prágai kis Jézus-szobornál megáldotta a kisgyermekeket, majd a kegytárgyakat.

A pünkösdi ünnepségsorozat pénteken ifjúsági találkozóval kezdődött, melynek keretében szombaton este dr. Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegye érseke szolgáltatta ki a bérmálás szentségét. Ezt követően este 20 órakor és éjfélkor is tartottak szentmisét, gyertyás körmenetet, keresztutat és virrasztást. Pünkösd hétfőn Hesz Atil atya mutatott be szentmisét, ami szintén körmenettel zárult.

A szentkút vizének gyógyító erőt tulajdonítanak

Hazánk egyik leghíresebb zarándokhelyén Pálosszentkúton 1885-ben tartották az első búcsút. A szentkúthoz évszázadok óta járnak zarándokok. A legenda szerint 1791-es esztendő éjjelén, egy nyáját legeltető pásztor erős fény látott feltörni a kútból. A fényből mennyei hangok kíséretében a Boldogságos Szűz Mária áldást osztó alakja jelent meg. A látomásnak gyorsan híre ment, egyre többen zarándokoltak el a kúthoz, főleg miután bebizonyosodott, hogy vizének gyógyító ereje van.

A pálosok – az egyetlen magyar alapítású és máig létező férfi szerzetesrend tagjai – 1940-ben telepedtek le Petőfiszálláson. A rendet 1950-ben feloszlatták, és csak a rendszerváltás után indult újra. A szerzetesek 1991-ben tértek vissza egykori kolostorukba – írta cikkében a megyei hírportál.
               
Fotók: olvasói beküldött képek 
                    

Kövessen minket a Facebookon is!