Horváth Gábor 2023. június 5. 08:00

Képviselők munkában – Horváth Gábor

Képviselők munkában – Horváth Gábor
Beszélgetésünk idején az azóta már nagy sikerrel megrendezett Darvas-téri családi nap előkészületeivel volt elfoglalva Horváth Gábor. A 7-es számú választókörzet önkormányzati képviselője az egész napos programot szervezte. Közös sétánkon útba is ejtettük a helyszínt, hogy meggyőződjön róla: minden a tervek szerint zajlik.

– Kicsit összeszaladtak most a dolgok: csúcsszezon van az építési vállalkozásomban, emellett egy vagyonvédelmi céget is vezetek. Az önkormányzati képviselő teendők számomra az igazi „szerelem projektek”, mert örömöt szerez, ha tenni tudok másokért, és ízig-vérig lokálpatrióta vagyok. Elképzelni sem tudom, hogy máshol éljek, mint Félegyházán – árulta el magáról a képviselő.



Mint mondja, nagyon sok információt kap a lakosoktól, kapcsolattartóitól munkájához, és erre szüksége is van, mert nagyon összetett körzet az övé: a sűrűn lakott Petőfi-lakótelep egy része mellett az I. és a III. körzet külterületi feladatait, valamint a kertvárosi rész felmerülő problémáit, fejlesztéseit képviseli az önkormányzatban.

– Segítők, támogatók és anélkül a biztos háttér nélkül, amit a jelenlegi képviselői csapat jelent számomra, nem lehetne olyan eredményeket elérni, mint amelyek az elmúlt két ciklust jellemezték. Számomra – túlzás nélkül mondhatom – a polgármester, a jegyző, a képviselőtársak és a polgármesteri hivatal rendkívüli szakértelemmel és munkamorállal rendelkező dolgozói az aranycsapatot jelentik. Ha már a lakótelepen vagyunk, elsétálunk a következő időszakban itt megvalósuló fejlesztések helyszínére is.



– Egy nagyon nehéz gazdasági időszakot megélve, de a fejlesztési terveimet meghallgatva az idei beruházások már megkezdődtek a Holló László utcában, a 2-12. számú 90 lakásos társasháznál, amely új járdát kap. Ez már régi kérése volt a lakóknak. Áprilisi ülésén hozott támogató döntést a képviselő-testület további két fejlesztésről is, ami itt fog megvalósulni. Az egyik a Holló László utca 1-11. közötti szakaszt érintően út- és járdafelújítást, valamint 25 új parkoló létesítését tartalmazza a meglévő parkolók rekonstrukciója mellett, továbbá a Darvas-tér és Rét utca között egy 58 méter hosszú aszfaltburkolatú út kialakítása is lehetővé válik.



Itt jelenleg egyáltalán nincs útterület, csupán egy hozzávetőlegesen másfél méter széles betonkő burkolatú, kerti szegély megtámasztású járda. Most – a Kun utcán keresztül, a Kőrösi utcára való könnyebb kijutás érdekében – új, 3 méter széles aszfaltburkolatú út is épül. Ezek a fejlesztések az itt élők igényeire nyújtott válasza az önkormányzatnak. A Darvas-tér és környéke forgalmának tehermentesítése óriási előrelépés lesz a lakosok komfort- és biztonságérzetében. A kivitelezési munkákat – amelyek becsült bruttó értéke mintegy 123,5 millió forint lesz – a tervek szerint még ebben az évben elvégzik. Emellett új útburkolatot kap a lakótelep gerincútvonala, és a vízelvezetési problémák megoldása is megtörténik – sorolja a már megvalósítási fázisba érő terveket Horváth Gábor.

Kocsiba ülünk, úgy indulunk Aranyhegy felé. Útközben, a régi ötös úton a képviselő arról beszél, hogy 2019 őszén, a megnyert választás estéjén nem sejtették, hogy pár hónap múlva bezárkózik az ország, és olyan egészségügyi katasztrófával kell szembenézni, ami két évre megváltoztatja a mindennapokat.

– Minden téren megállt az élet, és ez teljesen rányomta a bélyegét a munkánkra. Egyikből ki, a másikba be… mire fellélegzünk, és a Covid-járvány kezelhetővé vált, a szomszédban háború tört ki, és a világ kezd kezelhetetlenné válni. Számomra a legfontosabb egy város, legfőképpen a lakóhelyem életében az, hogy nyugalom, békesség, összetartás legyen. A közjót szolgáló fejlődést csak olyan környezetben tudom elképzelni, ahol az emberek azt érzik, hogy fontosak, a döntéshozók törődnek velük, számít a kérésük, a véleményük…



Horváth Gábor elmondja: rengeteg megvalósításra váró terve van a körzetét illetően. Nagyon régóta dédelgeti például a kerékpárút folytatásának álmát a Mezőgazdasági Áruháztól legalább az Aranyhegyi Csárdáig, de az igazi az lenne, ha be tudna csatlakozni a Mercedes-gyárig tartó kecskeméti szakaszba. Azonban ma már azzal is tisztában van, hogy az eredményre néha sokat kell várni és ez nem feltétlenül elvesztegetett idő, hanem háttérmunka.



– Rengeteget tanultam és változtam az elmúlt kilenc évben, közben sokkal türelmesebb, higgadtabb ember lettem: tudomásul veszem már, ha nem azonnal oldódnak meg a problémák. Ugyanakkor kitartóbb is lettem. Emiatt soha nem engedem el a rám bízott feladatok megoldását – osztja meg velem önismereti útjának állomásait.

Hozzáteszi: Aranyhegyen a napokban építik ki a Csillag utcai közvilágítást, a külterületen pedig az utak állapota a legaktuálisabb teendő, amin folyamatosan dolgozik az önkormányzat a pénzügyi kereteket minden évben kimerítve. A feladatok jelentős része pedig egyszerűen „előre tolakszik” a sürgősség jegyében. Minden nap érkezik kérés, jelzés, bejelentés, és szerencsére olykor elismerő szó is. Horváth Gábor ezúton is arra biztatja a körzet lakóit, hogy keressék bátran, köszönettel fogad minden információt.



Teszünk még némi külterületi kitérőt, feltérképezve az utak aktuális állapotát. A képviselő közben arról beszél, hogy alapvetően optimista, társaságszerető személyiség, de az idő múlásával sok minden átértékelődött az ő életében is.



– Fogalmazhatok úgy, hogy alig várom a hétvégét. Ilyenkor – bár imádom a munkámat – a kevés szabadidőmet szeretem családi körben tölteni. Ezek a napok töltenek fel igazán, és adnak muníciót a hétköznapok kihívásaihoz – mondja.

 T. T.

Fotó: Fantoly Márton 
               

Kövessen minket a Facebookon is!