Kultúra 2023. június 6. 19:20

50 éve együtt: Kiskunfélegyházi Népdalkör

Képgaléria
50 éve együtt: Kiskunfélegyházi Népdalkör
A Kiskunfélegyházi Népdalkör 50 éves ünnepi gálaműsorát rendezte meg június 5-én, hétfőn a Móra Ferenc Művelődési Központban. A megjelenteket az est háziasszonya, Vargáné Rácz Judit köszöntötte, köztük Balla László alpolgármestert, valamint a népdalkör volt és jelenlegi megjelent tagjait.

Balla László alpolgármester ünnepi beszédében kiemelte, hogy 5 évtized alatt nagyon sok tagja volt a népdalkörnek és nagyon sok esemény, rendezvény részese volt a csoport. – Szép és jelentős ünnep ez a mai a Kiskunfélegyházi Népdalkörnek, hiszen a felgyorsult világunkban kevés olyan, a zenét nem hivatásként művelő tagokból álló szerveződés létezik, amely ilyen hosszú időn keresztül képes volt életben tartani a kezdeti szikrát és továbbélteti a térség népdalait, népi örökségünket. Napjainkban talán azt érezhetjük, hogy kezdenek eltűnni régi hagyományaink. Új és modernebb szokások eresztenek gyökeret. Kérdezhetjük, hogy van-e értelme energiát fektetni ezekbe a tevékenységekbe? A válasz egyértelműen igen. Mindenki tudja, hogy zene által közös nyelvet beszélünk – fogalmazott Balla László. – Maradjanak mindig ilyen vidám, összetartó, egymást támogató közösség, akik szívesen vannak egymás társaságában, és akiket jó hallgatni, mert előadásukból árad a népzene iránti tisztelet és szeretet – zárta beszédét az alpolgármester.

A műsor a későbbiekben végigkísérte a népdalkör életének fontosabb állomásait, meghívott vendégművészekkel. A programot a Félegyházi Citerazenekar kezdte, amelynek korábbi tagjai voltak: Rádi Józsefné, Kis Péter és Kurucz László. Jelenlegi tagjai: Rádi Józsefné, Gulyás Imréné, Gulyás József és Elek Ferenc. A citeraműsor után a Kiskunfélegyházi Népdalkör műsora következett csokrokba szedve, ahol egy-egy műsorszám között meghívott vendégeik is színpadra léptek: Kiss Ákos Jenő népdallal, dr. Tóth Ákos tárogatón, Nagy Tünde tekerőlanton és F. Juhász Zoltán néptánccal tette még színvonalasabbá az estet.

Z. A.
           

Kövessen minket a Facebookon is!