Kultúra 2014. február 10. 14:23

"Normálisnak maradni ebben a furcsa világban"

Képgaléria
"Normálisnak maradni ebben a furcsa világban"
Balanyi Károly Ferenczi-díjas grafikus és zománcművésznek nyílt tárlata február 7-én a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A művész munkái nem ismeretlenek a tárlatlátogatók előtt, hiszen számos önálló és csoportos kiállításon jelent meg az elmúlt évtizedekben. Grafikával, zománccal és festészettel, illetve az egyes műfajok, technikák közötti átjárhatóság lehetőségeivel foglalkozik. Művészi sokszínűségét jól tükrözi a könyvtárban látható „A magyar Ugaron” címet viselő válogatás, amelyet ifj. Gyergyádesz László, a Tűzzománcművészek Magyar Társaságának elnöke ajánlott az érdeklődők figyelmébe.

A kiállítás megnyitója után Balanyi Károly elmondta: nem véletlenül választott  Ady - vers  címet.

- Valóban nem véletlenül adtuk „A magyar Ugaron” címet a válogatásnak. Úgy gondolom, sokat mond a kiskunfélegyháziaknak, a kiskunságiaknak. Járva a vidéket sokat fotózok, és az ember nap mint nap szembesül azokkal a tényekkel, hogy azokon a vidékeken, ahol a tanyákon húsz évvel ezelőtt még emberek éltek, az udvarokon gyerekek játszadoztak, tyúkok kapirgáltak, most elcsapott épületeket, parlagon hagyott földterületeket találunk. Én úgy éreztem, hogy ez egy elhanyagolt örökség. A magyar Ugar ennek az elhanyagolt örökségnek a nyomait, emlékeit hordozza magán.

- Mondandójában nem kis pesszimizmus van. Lehet bennünk ok a reménykedésre is, hogy ez változni fog?

- Természetesen. A magyar vidék szomorú sorsát látom, de bízom abban, hogy mutat ez nekünk még  jobb képet is. Ha nem lennék optimista, akkor nem csináltam volna meg ezt a sorozatot. Valahogy úgy van ez, hogy a Jóistentől nem azért kaptuk az életet, meg a talentumot, hogy azt magunknak tartogassuk. Az embernek vannak élményei, tapasztalatai, van valamilyen látomása a világról és azt meg kell osztani másokkal. Tehát a képek nem azért készülnek, hogy eladjam őket, nem azért, hogy valamilyen szakmai ranglétrára fölkapaszkodjak. Egyszerűen arról van szó, hogy a kép egy tanúságtétel, egy hitvallás. Egyensúlykeresés azért, hogy az ember normális tudjon maradni ebben a furcsa világban.

 

H. S.

 

Kövessen minket a Facebookon is!