Közélet 2014. december 2. 11:00

A válság átrendezte az ipari-logisztikai ingatlanpiacot

A válság átrendezte az ipari-logisztikai ingatlanpiacot
A válság óta megváltozott az ipari-logisztikai ingatlanpiac térképe, amíg a főváros régiójában 160 ezer négyzetméter fejlesztés történt négy év alatt, Kelet-Magyarországon csak idén több, mint 230 ezer négyzetméterrel növekedett az ipari ingatlanállomány - közölte saját adataira hivatkozva a CBRE nemzetközi ingatlan tanácsadó az MTI-vel.

A teljes idei fejlesztés 400 ezer négyzetmétert tesz ki, ez megegyezik a 2009-es teljesítménnyel, míg a csúcson, 2008-ban közel 600 ezer négyzetméter ipari épületet adtak át.

Az ipari-logisztikai piacon mindig a nyugati megyék domináltak, de az M3-M30 autópályák vonalában új részpiac született idén, a Miskolcon és Nyíregyházán átadott termelő beruházások révén - áll a közleményben.

Összességében 5,8 millió négyzetméternyi modern ipari csarnok található Magyarországon. A legnagyobb üres kínálat a Tatabánya-Komárom térségben található, 140 ezer négyzetméterrel. Számottevő az üresedés még a Nyíregyháza-Miskolc tengelyen, 60 ezer négyzetméterrel. A legiparosodottabb Győr, a feltörekvő Kecskemét vagy pedig Hatvan térségében viszont nagyobb bérlői igény csak új fejlesztéssel elégíthető ki.

A főváros környékén lévő raktárakban olcsóbban lehet területet bérelni, mint a vidéki nagyvárosokban. Míg a főváros környékén a tipikus kínálati ár 2,75-4,0 euró között mozog havonta és négyzetméterenként, addig a vidéki nagyvárosokban inkább 3,40-4,20 euró közötti a fajlagos bérleti díj.

A közlemény megjegyzi: a hazai bérleti díjak - nemzetközi összehasonlításban - alacsonyak, nem véletlen, hogy a fejlesztők spekulatív alapon nem indítanak beruházásokat. Azonban ha egy bérlő 7-10 évre el tudja magát kötelezni, és a jelenlegi piaci árszintnél 8-10 százalékkal többet tud fizetni, akkor már megéri a fejlesztőknek az új építés.

 

Kövessen minket a Facebookon is!