Kitekintő 2023. július 3. 14:00

Akár percek alatt is feltölthetőek lehetnek az akkumulátorok

Akár percek alatt is feltölthetőek lehetnek az akkumulátorok
A mobiltelefonok lítiumion-akkumulátorait egy új, olcsó vizsgálati technológiával figyelték meg angol kutatók.


Cambridge-i Egyetem szakemberei olyan vizsgálati technológiát fejlesztettek ki, amellyel valós időben tudják figyelni azt, hogy miként töltődik fel egy lítiumion-akkumulátor, s az így kapott eredményeket a Nature tudományos folyóiratban közölték.

A vizsgálati módszer segítségével sikerült azonosítani azt a tényezőt, amely a töltés folyamatát lassítja, s amelyet át lehet alakítani úgy, hogy ezzel rendkívüli módon lerövidüljön a töltési idő. Ezen előrelépés mellett a felfedezés a következő generációs akkumulátorok kifejlesztésében is igen nagy segítséget nyújt majd.

A lítiumion-akkumulátorok ugyan számtalan előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, azonban két igen fontos feladatra nem alkalmasak: az elektromos autókhoz, illetve a napenergiás eredetű áram nagy léptékű tárolására.

A kutatók az úgynevezett interferometriás szóródó mikroszkóptechnika kifejlesztésével meg tudták figyelni az egyedi lítium-kobalt-oxid (LCO) részecskék viselkedését az akkumulátorban feltöltés és áram leadása közben. Eközben kiderült, hogy milyen fázisátalakulásokon megy keresztül a LOC, miként mozognak a lítiumionok, s felfedezték, hogy eltérő sebességkorlátja van e folyamatnak attól függően, hogy töltődik, vagy áramot ad le az akkumulátor.

A töltés sebessége attól függ, hogy eközben a lítiumionok milyen gyorsan tudnak áthaladni az aktív anyag részecskéi közt, és ha a kutatóknak sikerül befolyásolniuk ezt a folyamatot, azzal villámgyorssá tehető az akkumulátor feltöltése. Azt is felfedezhetik majd az új vizsgálati módszerrel, hogy pontosan mi vezet el az akkumulátorok elöregedéséhez, és így azok élettartamát is növelni lehet majd – írta cikkében a National Geographic Magyarország.
               

Kövessen minket a Facebookon is!