Helyi hírek 2023. július 8. 08:00

Az újra felfedezett makramé és a kalligráfia

Az újra felfedezett makramé és a kalligráfia
Jankovszki Réka földrajz-német szakos tanár a Móra Ferenc Gimnáziumban. A pandémia ideje alatt talált rá a makramé és a kalligráfia művészetére, és kezdte el művelni azokat előbb önmaga örömére, majd eladásra is. Mint mondja, az internet kimeríthetetlen tárháza azoknak az oktatóvideóknak, amelyek segítségével el lehet sajátítani lépésről lépésre az alapokat. Réka elmélyült a témában, majd továbbképzéseken is részt vett. Mára aktív követőtábora van a közösségi médiafelületeken, ahol rendre bemutatja termékeit is.



A makramé egy ősi művészeti forma, ami csomókból és fonatokból áll. Egyedi dekorációkat, kiegészítőket, de akár ruhákat is készíthetünk ezzel a technikával. Natúr színe miatt szinte valamennyi anyag és szín kiválóan illik hozzá, de Réka a fát kedveli a legjobban. Meghívásának köszönhetően magam is betekinthettem letisztult alkotói világába.



Otthonában büszkén mutatja a nemrégen elkészült makramé-keretes tükröt, ami természetesen az ő keze munkáját dicséri, majd előkerülnek a kalligráfiához szükséges eszközök is. Megtudom tőle, hogy ehhez a különleges, keletről eredő írásmódhoz – amit a betűk és a szavak megjelenítésére használnak – speciális, hajlékony fejű filc szükséges. Ezt a papírboltokban is meg lehet venni, de a jobb minőségű darabokért a művészellátókat érdemes felkeresni.



–  Hogyan és mikor találtál rá ezekre a kézműves technikákra?

– Mindig nagyon szerettem kézműveskedni. Tagja voltam a helyi cserkészcsapatnak, a hangszertanulás révén pedig részt vettem zenekari táborokon is. Mind a két helyen gyakran készítettünk egyedi dolgokat, és én ezt nagyon élveztem. A Covid-járvány ideje alatt kevesebb lehetőség volt a kikapcsolódásra.



Akkoriban találtam rá az interneten böngészve a makramé és a kalligráfia készítéséről szóló videókra, amelyek egyszerű lépésekben mutatják meg a folyamatot. Kipróbáltam, és rájöttem, hogy ez nekem is megy. Az elmúlt időszakban workshopokon is részt vettem, ahol profiktól tanulhattam új fogásokat, így tovább tökéletesíthetem a termékeim minőségét.



Mit lehet tudni a makramé és a kalligráfia eredetéről?

– A makramé eredete nem teljesen ismert. Megjelent különböző kultúrákban, például az arab, az afrikai és az indián területeken. Az egyik legkorábbi dokumentált makramé munka az ókori Egyiptomból származik, és a 13. században, a keresztesek hozták Európába. A makramékészítés a 1970-es években élte fénykorát, de mára újra divatos lett, és számos kreatív hobbi, vagy dekorációs projekt részeként alkalmazzák.



A kalligráfia gyökere az ókori keletre vezethető vissza, különösen Kínában és Japánban művelték. A művészet egyik legősibb formája, amit a szépíráshoz használtak, ma már leginkább dekorációs szerepe van. Mindamellett akár az iskolások is hasznát vehetik. Pedagógusként azt látom ugyanis, hogy a felnövekvő generációk egyre kevésbe szeretnek kézzel írni, holott annak számos pozitív hatása van: többek között fejleszti a koncentrációt és a finommotorikus mozgást. A felnőttek számára is kiváló kikapcsolódás lehet, ami segít a rohanó hétköznapokban elcsendesedni, megnyugodni. Arról nem beszélve, hogy minimális a felszerelésigénye.



Milyen termékek a megrendelőid kedvencei?

– Már tart az esküvői szezon, és egyre több házasuló választ természetközeli színeket, anyagokat, kellékeket a nagy napon. Egy ilyen miliőben jól mutat például a pasztellszínű ültetőkártya, vagy a fa üdvözlőtábla, de előfordul az is, hogy egy képkeretbe zárt kedves gondolattal szeretnék személyessé tenni a dekorációt. A makraméhoz sodrott fonál kell, amit akár ki is lehet szálazni – részletezi Réka, majd elővesz egy poháralátétet és megértem, mire gondol. A középen található csomózott részt egyforma hosszúságú szálak díszítik, ezt a hatást fésüléssel érte el. – Anyák napjára például kulcstartókat csomóztam, amiket szép lapon, kalligráfiával írt idézettel tettem kedvesebbé – meséli.



Beszélgetésünk végén Réka elárulta azt is, hogy nagyon szeretne alkotói napokat, alkalmakat tartani, ahol az érdeklődők közelebbről is megismerkedhetnének e két, újra reneszánszát élő művészeti ággal.

V. B.
                

Kövessen minket a Facebookon is!