Helyi hírek 2023. július 9. 08:00

25 éve kapott díszpolgári címet Szántó Piroska

25 éve, 1998. július 9-én Kiskunfélegyháza Város Díszpolgára kitüntető címet adományozott a képviselő-testület Szántó Piroska (1913–1998) festőművésznek.

Borítókép és további fotók: cultura.hu

A magyar festészet európai szinten is számon tartott alkotója 1913. december 7-én született Kiskunfélegyházán. Szülei korai halála után nagymamája nevelte. Elemi és középiskolai tanulmányait szülővárosában végezte, magántanulóként tett érettségi vizsgát az akkori Szent László Reálgimnáziumban (ma Móra Ferenc Gimnázium).Vele együtt érettségizett Morell Mihály is, aki később szintén neves művésszé vált. Akkoriban lányok csak magántanulók lehettek a fiúknak fenntartott gimnáziumban, csak bizonyos órákat látogathattak, a szünetekben pedig külön tanárnő felügyelt rájuk. Egy fennmaradt diákújságból tudjuk, hogy fiú osztálytársai titkos szavazásra bocsátották a kérdést, hogy a négy lány magántanuló-osztálytársnő közül ki a legszebb, s a „versenyt” 14 szavazattal Szántó Piroska nyerte meg.Először az Iparművészeti, majd a Képzőművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait, ez utóbbi intézményből baloldali politikai tevékenysége miatt zárták ki. Ezt követően magániskolában, képzőművész csoportokban csiszolta tudását.


Az első, 1934-ben megrendezett Félegyházi Nap számára plakátokat tervezett, amelyek fennmaradtak a levéltárban. 
Félegyházi Hírlap – Félegyházi Híradó, 1934. augusztus 5. 
Az 1930-as évek végétől haláláig a szentendrei művészélet szereplőjeként tartották számon. Korai stílusát expresszív kifejezésmód jellemezte, majd az 1940-es évektől szürrealisztikus vonások jelentek meg művészetében, gyakran festett emberi tulajdonságokkal felruházott növény- és állatmotívumokat. A természettel kialakított bensőséges kapcsolat végigkísérte alkotómunkáját. Az 1950-es években irodalmi művekhez készített illusztrációkat. Nemcsak a képzőművészetben, hanem az irodalomban is maradandót alkotott, elbeszéléseiben életének fordulópontjairól vallott, és kortársainak állított emléket. Munkásságát számos hazai és külföldi kitüntetéssel, díjjal jutalmazták. A szülőváros által adható legnagyobb elismerésre, a díszpolgári cím adományozására 1998-ban került sor, a város így adózott a település hírnevét öregbítő, kiemelkedő művészeti teljesítményt nyújtó alkotó előtt.
Szántó Piroska sajnos már nem vehette át a kitüntetést, 1998. augusztus 2-án elhunyt. Festményeiből a Kiskun Múzeum rendezett kiállítást.

Ónodi Márta
                               

Kövessen minket a Facebookon is!