Kultúra 2023. július 13. 08:00

Szőcs Lajos (1938 – 2008) korondi tanító emlékére

Szőcs Lajos (1938 – 2008) korondi tanító emlékére
Szőcs Lajos Székelyföldön, Küsmödön született 1938. április 4-én. Tanulmányait a székelykeresztúri tanítóképzőben végezte. Első munkahelye Csélye tanyai iskolájában, majd Énlakán volt. Itt kezdett érdeklődni a néprajz és a helytörténet iránt.

1963-tól már a korondi líceum aligazgatója. Ebben az időben épült az iskola új épülete. Korond életében – feleségével – a leghosszabb ideig „szolgáló” tanító család voltak ők, együtt 39 évnyi tevékenységgel 2002 szeptemberéig, amikor véglegesen nyugdíjba vonultak.



1970-ben Énlakán kezdett néprajzi gyűjtésekkel foglalkozni. 1992-ben tagja lett a pécsi Magyar–Román Baráti Társaságnak, 1993-ban a Kriza János Néprajzi Társaságnak, 1994-ben pedig a Magyar Néprajzi Társaságnak. Munkássága elismeréseként számos kitüntetést, díjat kapott. A Magyar Kultúra Lovagja címet 2007-ben, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület felterjesztésére vehette át. Díjai közül számára legjelentősebb mégis az életművéért 2005. január 23-án átvett Németh Géza-emlékérem volt. 2006-ban az Udvarhelyszék Kulturális Egyesület a magyar kultúra napja alkalmából az Udvarhelyszék kultúrájáért-díjjal ismerte el a település közművelődésében meghatározó szerepű munkásságát, Beder Tibor EMKE-díjat adott át neki.



A Korondért szolgált mintegy négy évtizedes oktató-nevelő munka mellett a szülőföld megismertetéséért szervezte az egész országban a tanulmányi kirándulásokat, táborozásokat, bérletes színházlátogatásokat. Célja az volt, hogy megismertesse az ország természetföldrajzi, történelmi, irodalmi néprajzi, gazdasági, társadalmi értékeit. Természetkedvelő, természetjáró és természetvédő, több száz rózsafát, néhány ezer gyümölcsfát és citromfát is oltott. Pro Natura csoportja országos díjat is kapott. Eredményesen vett részt a Néprajzi Múzeum és társaságok pályázatain. 



Több évtizeden át néprajzi és helytörténeti gyűjtéssel is foglalkozott. Kezdeményezője volt a „Korondi sokadalom” című helytörténeti kötetnek, amelyben több mint fele az ő írása. R. Janitsek Jenő kolozsvári ny. egyetemi tanárral összegyűjtötték, feltérképezték az egész Sóvidék, a Küsmöd-mente és Firtos környéke tizenhét településének hely- és családneveit. Az ELTE Magyar Névtudományi Intézet Névkutató Csoportja a Névtani Füzetek-sorozatban 14 falu névanyagát is megjelentette dr. Hajdú Mihály professzor szerkesztésében.



1998-tól tiszteletbeli tagja volt a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Közművelődési Egyesületnek. Tagjait minden alkalommal szívesen kalauzolta Erdély gyönyörű tájain, s tartott előadást Kiskunfélegyházán – nagy érdeklődés mellett különböző témákban: Turulmadaras emlékművek a Sóvidéken; Nagyanyáink receptjeiből Erdélyben; A korondi kultúrotthonok története; Lőrincz Márton korondi birkózó élettörténete, Taplómegmunkálás Korondon, stb.



A húsvéti versek és öntözési szokások szépségét Énlakán ismerte meg. Ebben az időben kezdte meg azok gyűjtését, amelynek első kiadása városunkban jelent meg 1996-ban, majd 2004-ben ismét.

Szőcs Lajos 15 éve, 2008. július 13-án tragikus körülmények között hunyt el Korondon.



Szőcs Lajos sokat tett szülőhelye megismertetéséért, Kiskunfélegyháza és Korond testvérkapcsolatainak ápolásáért. Tette ezt önzetlenül, hiszen tapasztalatait közössége rendelkezésére bocsátotta. Bölcsessége és embersége, amellyel övéit szolgálta, példaként állhat követői előtt.  Munkásságát 2005-ben Beder Tibor tanfelügyelő így méltatta: „A gyémántokat, amit egy élet kitartó szorgalmával a felszínre hoztál, szétosztottad közöttünk, hogy kamatostul mi is továbbadhassuk. Tovább tisztogattad Korond csillagát, amely most egy kicsit jobban világít, mint amikor odakerültél… Illesse köszönet nemzetfenntartó munkádat Korond és mindnyájunk örömére.”

Kállainé Vereb Mária, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elnöke
              

Kövessen minket a Facebookon is!