Közélet 2014. december 3. 12:50 Forrás: MTI

Karácsonyi csatába megy a Fogyasztóvédelem

Karácsonyi csatába megy a Fogyasztóvédelem
A fogyasztóvédők megkezdték a karácsonyi szezonhoz kötődő ellenőrzéseket - jelentette be Koszorús László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.
A helyettes államtitkár hangsúlyozta: fontos a vásárlók biztonságának garantálása, a szabályokat megszegők kiszűrése.

Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szóvivője elmondta, hogy a karácsonyi országos ellenőrzésen kiemelten nézik az árfeltüntetést, az akciók érvényesítését, a vásárlói tájékoztatást és a termékbiztonságot.

Az NFH szóvivője elmondta: az egy hete tartó országos ellenőrzésen eddig a vizsgált kereskedők harmadánál volt hiányosság, továbbra is jellemző a hibás árfelszámítás, a megtévesztő akciós ajánlat, a mérési pontatlanság. Tavaly 668 karácsonyi ellenőrzést végzett a hatóság, 42 százalékuknál találtak szabálytalanságot.

A termékbiztonság vizsgálatnál kiemelten nézik a fényfüzérek megfelelőségét - hívta fel a figyelmet a szóvivő, aki szerint tudatos vásárlással meg lehet előzni a későbbi problémákat. Fülöp Zsuzsanna elmondta, hogy vásárlás előtt célszerű tájékozódni a hatóság megújult honlapján, ahol kategóriánként ismertetik a legfontosabb vásárlási tudnivalókat.

A szóvivő azt ajánlotta, hogy csak megbízható helyen célszerű az ajándékokat megvenni. Az egyre terjedő internetes vásárlással kapcsolatban az NFH szóvivője kiemelte, hogy csak olyan weblapon célszerű vásárolni, ahol az üzemeltető személye beazonosítható, és érdemes a szállítási határidőt pontosítani.

Fotó: illusztráció

 

Kövessen minket a Facebookon is!