Közélet 2014. december 3. 15:50 Forrás: MTI

Európa ifjúsági fővárosa címre pályázik Kecskemét

Képgaléria
Európa ifjúsági fővárosa címre pályázik Kecskemét
Kecskemét megpályázza a 2018-as Európa ifjúsági fővárosa címet, amelyet a strasbourgi Európa Tanács mellett működő Európai Ifjúsági Fórum adományoz - jelentette be Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP), a város polgármestere.

Az önkormányzat adhatja be a pályázatot, de csak a fiatalokkal együtt tudják megvalósítani az előkészítést és az egy éven keresztül tartó programsorozatot - hangsúlyozta a polgármester, aki civil szervezetek képviselőivel és mintegy 70 kezdeményező fiatallal tartott egyeztetést és sajtótájékoztatót.

Szemereyné Pataki Klaudia hozzátette: az önkormányzat és az idősebbek feladata, hogy biztosítsák a megfelelő környezetet ahhoz, hogy a fiatalok kreativitásukkal, ötleteikkel bemutassák a város ifjúsági életét. Janzsó Ádám, a Nemzeti Ifjúsági Tanács elnöke nagyszerű lehetőségként értékelte, hogy a kecskeméti civilek kezdeményezését az önkormányzat támogatja.

Fontosnak nevezte, hogy elindulhat a felkészülés a pályázatra, amelyet 2015 végéig kell benyújtani. Farkas Gábor, a kecskeméti Európa Jövője Egyesület elnöke elmondta: a civil összefogás azért jött létre, hogy a város pályázzon.

A sajtótájékoztatón elhangzott: az egy évre adományozott cím lehetőséget teremt arra, hogy a nyertes város bemutassa az ifjúsággal kapcsolatos társadalmi, politikai, gazdasági és kulturális életét. A hat éve folyó kezdeményezés célja, hogy bátorítsa arra a jövő nemzedékét, hogy vállaljon minél aktívabb szerepet a társadalmi élet alakításában.

Az Európa ifjúsági fővárosa címet először Rotterdam kapta meg 2009-ben. Azóta Torino, Antwerpen, Braga, Maribor és Szaloniki viselte egy évig a címet. 2015-ben Kolozsvár, 2016-ban az azerbajdzsáni Ganja, 2017-ben pedig Várna ad otthont a kezdeményezésnek.

Fotó: keol.hu


 

Kövessen minket a Facebookon is!