Kitekintő 2014. december 3. 15:00 Forrás: atv.hu

Nukleáris baleset történt Ukrajnában

Nukleáris baleset történt Ukrajnában
Nukleáris baleset történt a Zaprozsje atomerőműben, Ukrajna dél-keleti részén - közölte szerdán Arszenij Jacenyuk ukrán miniszterelnök. Az ukrán energetikai miniszter szerint nincs veszély. A balesetre még múlt hét pénteken került sor, de csak ma hozta nyilvánosságra a kijevi vezetés.




Nukleáris baleset történt az ukrán Zaprozsje atomerőműben - számolt be az ukrán miniszterelnök közlésére hivatkozva a Reuters hírügynökség. Arszenij Jacenyuk szerdán arra szólította fel az energetikai minisztert, hogy tartson sajtótájékoztatót a balesetről.

"Tudomásom van róla, hogy baleset történt a Zaprozsje atomerőműben" - közölte az ukrán kormányfő, aki szerint arra utasította Vologyimir Demcsisin energetikai minisztert, hogy közölje: mikor oldják meg a problémát és áll helyre Ukrajna normális áramellátása.

Az Ukrán Interfax hírügynökség szerint az atomerőmű hármas, 1000 megawattos reaktorjában történt a baleset. A probléma csak tovább rontotta Ukrajna eddig sem tökéletes áramellátást - írja a Reuters. Az orosz Russia Today úgy értesült, hogy a balesetre még múlt hét pénteken került sor, de Kijev nem hozta nyilvánosságra.

A problémát követően a reaktort leállították, és elkezdődött a hibaelhárítás. "Nincs veszély, nincsenek gondok a reaktorral" - fogalmazott szerdai sajtótájékoztatóján az ukrán energetikai miniszter, aki hozzátette: december 5-re rendezik a baleset miatt keletkező műszaki gondokat.

Fotó: illusztráció! 

 

Kövessen minket a Facebookon is!