Helyi hírek 2023. szeptember 7. 08:00

Czakó Zoltán: A birkózás a test és az ész játéka

Czakó Zoltán: A birkózás a test és az ész játéka
A sport világában az igazi hősök azok, akik nemcsak tehetségükkel tűnnek ki a pályán, hanem elkötelezettek az élet minden területén. Egy ilyen kivételes fiatalembert mutatunk be önöknek, aki a birkózáson kívül a tanulmányai során is kiváló teljesítményt nyújt. A 16 éves Czakó Zoltán sok fiatalnak példakép lehet.

Zoltán már hét éve birkózik. Ez idő alatt nem csupán megszerette ezt az ősi küzdősportot, hanem valódi szenvedélyévé vált. Az évek során elképesztő fejlődésen ment keresztül és mára az egyik legígéretesebb tehetségnek számít hazánkban és nemzetközi szinten is. Sikerei különösen figyelemre méltók. Kemény munkájával és elszántságával mindig felülmúlja az ellenfeleit és saját korlátait is folyamatosan túlszárnyalja. A sporton kívül kitűnő eredményeket ér el az iskolában is. Bár a birkózás sok időt és energiát követel, mindig megtalálja az egyensúlyt a sport és az iskolai kötelezettségei között. Reméljük, története mások számára is inspirációt jelent majd és rámutat arra, hogy a kitartó munkával és elkötelezettséggel valóban elérhetőek az álmaink.

Szabó József, Zoltán edzője nagyon büszke tanítványa eredményeire. Mint mondja, a tinédzser fiú hatalmas lelkesedéssel veti bele magát az edzésekbe és a versenyek izgalmas világa is közel áll hozzá. Sikerei és kitartása biztos alapot ad ahhoz, hogy még a jövőben halljunk dobogós eredményeiről.



– A Batthyány Lajos Általános Iskola befejezése után Budapesten, a BKSZC Weiss Manfréd Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumában tanulok jelenleg. A Kozma István Magyar Birkózó Akadémián edzek, ami a sportágamban a legrangosabb hely. Néhány évvel ezelőtt egy vendégségben ismerkedtem meg Szabó Józseffel, aki finoman megjegyezte, van egy kis súlyfeleslegem. Előtte semmit sem sportoltam és nem is figyeltem az étkezésemre. Valóban kicsit kikerekedett a testem – jegyezte meg Zoltán viccesen, majd folytatta, mit szeret a birkózásban: – Ez nemcsak az erőnlét, hanem az ész sportja is. Első sikereimet 2017-2018-ban értem el. 2018-ban már négyszeres magyar bajnok voltam kötött- és szabadfogásban. 2022-ben Európa-bajnokságon vettem részt Zágrábban. A kedvenc mozdulatom, a válldobás.

– Milyen előnnyel jár, hogy bejutottál az akadémiára?

– Egy idő után már Félegyházán nem volt edzőpartnerem és az edzések száma is kevésnek bizonyult: Budapesten heti nyolc, míg itthon csak három volt. Az akadémia szigorú feltételeket támaszt velünk szemben. Az iskolában is jól kell, hogy teljesítsek, de szerencsére ez nem okoz különösebb nehézséget számomra. Kötelező a tanulószobai részvétel, ahol fel kell mondanunk a leckét.

– Emellett a szigorú időbeosztás mellett marad energiád másra is?

–  Igyekszem praktikusan beosztani az időmet. Ha tehetem, kialszom magam az edzések között, hiszen csak így tudom a maximumot nyújtani. Szeretek motorozni, a barátaimmal együtt lenni.

– Mi a legnagyobb álmod?

– Szeretnék válogatott sportoló lenni és egyszer az olimpiára kijutni. Példaképem Lőrincz Tamás, akivel személyesen is ismerjük egymást, edzést is szokott nekem tartani. Nagyon boldog voltam, ugyanis július első felében két hetet Kirgizisztánban edzőtáborozhattam. Ekkor ültem életemben először repülőn. Nagyon izgalmas volt. Sokat tanultam a többiektől, az edzőktől. Érdekesség, hogy a tábor 2500 méterrel a tengerszint felett volt, meg kellett szoknia a szervezetünknek.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton 
                 

Kövessen minket a Facebookon is!