Napi pozitív 2023. augusztus 1. 19:00

Az éjjel káprázatos szuperhold élményben lehet részünk

Az éjjel káprázatos szuperhold élményben lehet részünk
Augusztus 1-jén 22:31-kor ismét teliholdat pillanthatunk meg, ha felnézünk az éjszakai égboltra. Nem is kell nagyon felfelé néznünk, ugyanis a Hold közel lesz a horizonthoz, délkelet irányban a Bak csillagképben lesz megfigyelhető.

A szuperhold mint fogalom egy amerikai asztrológus, Richard Nolle nevéhez kötődik, aki először 1979-ben használta a Dell Horoscope nevű folyóiratban. Innentől kezdve pedig elterjedt a médiában és a közéletben. Azonban helyénvalóbb földközeli teliholdként megnevezni a jelenséget.

A szuperhold tulajdonképpen egy egyszerű, szuperlatívuszok nélküli telihold. Mivel a Hold pályája ellipszis alakú, így van, amikor közelebb, időnként pedig távolabb kerül a Földtől. Akkor nevezik szuperholdnak, amikor a telihold fázisa egészen közel vagy pontosan a holdpálya a Földhöz legközelebbi pontjára esik. Tehát két feltételnek kell teljesülnie, hogy úgynevezett szuperholdat kapjunk: az egyik, hogy telihold legyen (amely 29,5 naponta történik, amikor a Nap teljesen megvilágítja a Holdat), a másik pedig hogy a Földhöz közeli pontban helyezkedjen el (perigeum). Ekkor optikailag talán nagyobbnak tűnhet a Hold, azonban ez különösebben nem jelent semmi szupert, csupán egy szép teliholdat.

Az átlagosnál jóval nagyobb telihold csak néhány alkalommal fordul elő egy évben. Most augusztus 1-jén láthatunk földközeli teliholdat. A következőt pedig augusztus 31-én csíphetjük el. Ez utóbbit Kék Holdnak is nevezik, mivel így hívják az egy hónapon belül előforduló második teliholdat.

A Hold-kedvelők tehát készüljenek, távcsöveket elő, izgalmas megfigyelések várnak rájuk – olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló honlapján.

Fotó: Turista Magazin

Kövessen minket a Facebookon is!