Petőfiszállás 2023. augusztus 20. 20:15

XXIV. Szállási Napok Petőfiszálláson

Képgaléria
XXIV. Szállási Napok Petőfiszálláson
Augusztus 20-a államalapító Szent István király ünnepe, nemzeti ünnep, Magyarország hivatalos állami ünnepe, egyben az új kenyér ünnepe. A keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Ebből az alkalomból tartottak ünnepi megemlékezést és szentmisét Petőfiszálláson is.

Szász János polgármester beszédében méltatta az ünnep fontosságát, és többek között a következőket mondta: – Ilyenkor, augusztus 20-án, nemzeti ünnepünkön első, államalapító szent királyunkra, hazánk fővédőszentjének életére és uralkodására emlékezünk. I. Szent István a kereszténységet hozta el, megalapította a keresztény magyar államot. A pápától kapott előjogra támaszkodva birodalmának szilárd egyházi szervezetet adott, szuverén királyi méltóságra emelésével és apostoli küldetésének elismerésével. Az augusztus 20-ai állami ünnepen a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyérrel fejezzük ki, hogy az élet és a haza összekapcsolódik. Az új lisztből készült kenyér az ünnepi asztal ékessége lett, és jelképévé vált az államiság ünnepének. A polgármester kiemelte a közösség összetartó erejének fontosságát.

Az ünnepi beszéd után adták át a „Petőfiszállás községért” kitüntető címet. Ezt a díjat Petőfiszállás Község Önkormányzata 2013-ban hozta létre köszönetként azok részére, akik kiemelkedően sokat tettek településünkért.

Az elismerést Mikulás Endre Dezsőné védőnő kapta, aki ebben az évben nyugdíjba vonult. Ezzel köszönte meg a település a négy évtizedes védőnői szolgálatát.

Továbbá Petőfiszállás községért kitüntetésben részesült P. Balla Péter Barnabás pálosszentkúti pálos szerzetes, aki hosszú évek óta házfőnökként, plébánosként is szolgálta a település lakóit, sokat tett a pálosszentkúti kegyhely, valamint Petőfiszállás fejlődéséért.

Szintén a „Petőfiszállás fejlődéséért” elismerésben részesültek a konyha dolgozói áldozatos munkájukért.

Az elmúlt időszakban több jelentős elismerést is kaptak a polgármesteri hivatal dolgozói. Szász János megkapta az „ÉV POLGÁRMESTERE” címet Petőfiszállás községért végzett odaadó tevékenységéért, a sok-sok fejlesztésért, amelyet az ő irányításával ért el a település.

Hosszú, magas fokon végzett szakmai munkáért kitüntetésben részesült Magyari Pálné és dr. Torma Andrea aljegyző.  Dr. Toldi Zsolt köszöntötte a díjazottakat, és méltatatta munkatársai tevékenységét.

Az ünnepi műsoron közreműködött a Pálosszentkúti Szkóla Tarjányiné Lencsi vezetésével, Vili Balázs orgonamuzsikával, valamint Bánföldi Szilárd színművész, aki Petőfi-verseket adott elő.

A díjak átadását szentmise követte, melyet Pál Csaba atya celebrált.

Az augusztus 20-ai ünnep része a kenyéráldás. A nemzeti színű szalaggal átkötött kenyeret Csaba atya áldotta meg, majd Szász János polgármester megszegte, majd a képviselő-testület tagjai és segítői osztották szét a jelenlévők között.

Az ünnepség végeztével agapéra várták az összes jelenlévőt a Faluházba – írta közösségi oldalán Petőfiszállás Községi Önkormányzata.
              

Kövessen minket a Facebookon is!