Kunszállás 2023. augusztus 25. 12:00

A közösségnek is termel élelmiszert a kunszállási Nemes család

A közösségnek is termel élelmiszert a kunszállási Nemes család
Napjainkban egyre jobban előtérbe kerül az egészséges táplálkozás, a biotermékek is sokkal népszerűbbé váltak. A vegyszermentes termékek szerepe is felértékelődött, sokan keresik a jó minőségű élelmiszereket. A kunszállási Nemes család mintegy 23 éve részesíti előnyben a fenntartható mezőgazdasági megközelítést, amely igyekszik minimalizálni vagy elkerülni a vegyi anyagok, például műtrágyák, növényvédőszerek és rovarirtók használatát a zöldségek termesztése során. Biogazdaságukból ma már nemcsak a család asztalára jut friss zöldség, hanem egy egész zöldségközösséget látnak el finomabbnál finomabb élelmiszerekkel.

– Bármilyen hihetetlen, én a negyedik emeleten laktam egészen 17 éves koromig – mesélte Nemes Gábor. Hozzátette, hogy hobbijuk mindig is volt, ezért a földművelés nem volt számára teljesen idegen. Emőke, a felesége azonban tanyán nőtt fel. Ő a szüleitől tanulta a zöldségtermesztés alapjait. Amikor összeházasodtak, együtt vágtak bele a tanyasi életformába, majd a biominőségű zöldségek termesztésébe. 

– A nagyobb városokban manapság divatos dolog a közösségi kert – ami nagyon is szép kezdeményezés – a mi kertünk pedig a közösségé – mondta Emőke. Hangsúlyozta: – Úgy érezzük, hogy a kert, amit mi gondozunk, a zöldségtagok kertje is.  

Zöldségközösségük tagjai kéthetente rendelhetnek zöldséget. Ezután kézhez kapnak egy ládát, amiben az épp termő, szezonális gyümölcsök kapnak helyet. A Nemes család a vásárlókkal való találkozást is nagyon fontosnak tartja, hiszen szerintük ez tartja életben igazán ezt a közösséget. A beszélgetések, az egymástól való receptek beszerzése mind a közösségformálásban segítenek. 

– Ma, amikor már minden évszakban bármilyen zöldséget be tudunk szerezni, nem könnyű átállni arra, hogy mindig az éppen termő zöldségeket fogyasszuk, pedig ez régen is így volt – magyarázta Emőke. Mint mondta, annak idején nagymamáink abból főztek, amit éppen a kertből szedtek. Szerinte jó lenne visszahozni ezt a nézetet a köztudatba. 

Emőke úgy véli, hogy mindegyik zöldségre úgy kell tekinteni, mint egy-egy gyerekre, mert mint mondta, mindegyik más korban van, mások az igényei, de ugyanúgy gondozni kell az összeset. Persze,  mint minden munkának, a biogazdálkodásnak is megvannak a nehézségei és a szépségei egyaránt. Azonban a tudat, hogy egészséges zöldségekkel segítenek másoknak az egészségük megőrzésében erőt ad a mindennapokhoz – vallja Gábor.  

Nemesék büszkék arra, hogy földműveléssel foglalkoznak. Hálásak a családjukért is. Azt mondják, hogy a szüleik példáját követik, akiket köszönet illet minden jó tanácsért és a példaadásért. Különösen büszkék Emőke nagymamájára, aki idén tölti be a 103. életévét és a mai napig saját maga műveli meg a kertjét. 

Nemesék családjában generációról generációra szállt a földművelés szeretete és az hozzá kapcsolódó tudás, valamint ismeret. Szép példa ez mindannyiunknak, ami rávilágít arra, hogy így is lehet hagyományt őrizni, így is lehet értéket teremteni – írta cikkében a megyei hírportál
                   

Kövessen minket a Facebookon is!