Kultúra 2014. február 10. 14:47

Balanyi Károly kiállításához

Balanyi Károly kiállításához
Balanyi Károly városi könyvtárban kiállított képsora nagy mélységeket és nagy távlatokat hordozó anyag. Már a címe is meghökkenti a látogatót, hiszen a Magyar Ugar „2011-2012” című alkotássorozat egyrészt megidézi nagy költőnket Ady Endrét, másrészt érződik némi áthallásos folytatás azon alföldi festőknek, (pl.: Dulity Tibornak) akik igyekeztek a gyorsan múló paraszti létforma utolsó emlékeit megragadni. Természetesen teljesen más technikával és látásmóddal.

Balanyi Károly a természetből indul, mégpedig a Magyar Alföld közvetlen közelségéből, miközben összekapcsolja a fotografika dokumentatív jellegét a zománcfesték oldott színvilágával. Azzal a zománctechnikával, amelyet 20 éves munkával épp az alkotó kísérletezett ki és fejlesztett szinte a tökéletességig.

Ferenczy díjas alkotónk érett művészi korszakban dolgozó letisztult, lényeglátó, biztos alapokon építkező művész. Két stabil oszlopon áll, a magas szintű elmélyült szakmaiság és a megvalló Istenhit. Ezek jellemzik egyéniségét, és  ezért olyan erőt sugárzó művészete.

A most látható képsor lényegében egyetlen nagy „KÉPNEK” a filmkockái, melyek az elmúlás és a remény örök harcának is megörökítése. A megműveletlen földek a magyar ugar roskadozó, omladozó tanyarészletei már elárvult helyek, tűnő emlékképek akár csak az otthagyott rozsdásodó, alig felismerhető egykori mezőgazdasági eszközök. De lám minden filmkockán ott találjuk a makacsul kihajtó életet a búzát, az élet kenyerét.

A terem két oldalán egy kissé kitágul a távlat az egykor dolgozó ember alakja is felvillan, mint a fiókból előkerült sárgult fényképek, de ott van az élet lényege is, az Isteni erő, Krisztus alakja, akibe lehet kapaszkodni most és mindörökké.

Talán a legszívbemarkolóbb kép az emberi lét végéhez ért idős asszony alakjának megörökítése a Várólista című alkotás, amelyben szinte anatómiai hűséggel mutatja be az emberi lét időtlenségbe való átlépését. Nagyon elgondolkodtató, nagyon lecsendesítő alkotás.

Képsorának csúcspontjai technikailag talán azok a művek, amelyeken a gyanútlan néző olajfestménynek nézi a falra kitett alkotásokat. Pl. Zárva, vagy a már említett Várólista című kép.

Balanyi Károly nagy formátumú művésze nem csak Kecskemétnek, de a magyar művészetnek is. A kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely tervezője, vezetője. 1989-1994 között. Grafikával, zománccal, festészettel magas szinten foglalkozó művészeti író és könyvtervező akinek kedvenc területe a szakrális képzőművészet. Köztéri munkái megtalálhatók Lajosmizsén, Lakiteleken, Kecskeméten, Budapesten.

R.F.

Kövessen minket a Facebookon is!