Közélet 2014. december 5. 13:30

Sanghaj város kereskedelmi delegációja érkezett Ópusztaszerre

Képgaléria
Sanghaj város kereskedelmi delegációja érkezett Ópusztaszerre
A Sanghaj Város Kereskedelmi Bizottságát vezető, gazdasági szakemberekből álló csoportot Dr. Juhász Tünde kormánymegbízott, B. Nagy László országgyűlési képviselő és Kakas Béla megyei elnök hívta meg, hogy a négy napos magyarországi tartózkodásuk egy napját Csongrád megyében töltsék el. A program keretében december 3-án az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba látogattak.

A kínai delegáció nemcsak Magyarország gazdaságáról és befektetési lehetőségeiről, hanem kultúrájáról is tájékozódhatott az utazás során. Ahhoz, hogy a magyar történelmet megismerhessék, a Magyarország bölcsőjének tartott kiemelt nemzeti emlékhelyre is ellátogattak.

A vendégeket Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ügyvezető igazgatója valamint egy, X. századi viseletbe öltözött pár fogadta és köszöntötte, hagyományos módon kenyérrel és sóval. Az ügyvezető igazgató kiemelte, fontosnak tartja a kínai kapcsolatok ápolását, az ilyen jellegű látogatások a jövőre nézve kedvezően hathatnak mindkét fél számára.

Turda Gábor történész kalauzolásával a magyar nép honfoglalásának történetét ismerhették meg először. A korabeli viseletek, ékszerek és egyéb tárgyi emlékek bemutatása mellett a magyar és a kínai történelemben előforduló párhuzamokra, így például a nomád harcászat hasonló vonásaira és a hun kapcsolatokra is rámutatott a szakember. Ezt követően a nemzeti romantika legnagyszerűbb alkotását, Feszty Árpád, „A magyarok bejövetele” című monumentális körképfestményét tekinthették meg.

A kínai művészettől nem áll távol a panorámafestészet, hiszen művészettörténetük több körképet is jegyez. Így a Feszty-körkép elkészülésének, valamint későbbi restaurálásnak történetét is érdeklődve hallgatták. A delegáció a látogatást követően folytatta útját a következő állomására, Szegedre.

 

Kövessen minket a Facebookon is!