Helyi hírek 2023. szeptember 5. 08:00

Kivirágozni pozitív élmények között lehet

Képgaléria
Kivirágozni pozitív élmények között lehet
Bővült a Göllesz Viktor Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, amit a megnövekedett gyermeklétszám tett indokolttá – tudtuk meg Keresztesné Csikós Gabriella intézményvezetőtől.

A Kecskeméti Tankerületi Központhoz tartozó intézményben 8 évvel ezelőtt 56 kisgyermek tanult, ez a szám mára 142 főre duzzadt. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy egyre több tanulásban akadályozott, értelmi fogyatékkal élő gyermeket diagnosztizálnak. Emiatt az egykori Bajcsy iskola épülete mostanra kicsinek bizonyult. Eddig nyolc általános iskolai osztály, kettő autista csoport, egy alsó értelmileg akadályozott csoport és a két óvodai csoport, valamint a készségfejlesztő osztályok töltötték mindennapjaikat a főépületben, vagyis szó szerint mindenütt gyerekek voltak. Ez az állapot szeptembertől tarthatatlanná vált. Ekkorra – még ha az utolsó pillanatban is – megérkezett a segítség: az önkormányzat az intézmény rendelkezésére bocsátotta a Bajcsy iskola korábbi kollégiumi épületét a Kun utca 2. szám alatt. A kulcsokat augusztus 18-án vették át, és szinte azonnal hozzá is láttak szülők és pedagógusok a szükséges munkálatokhoz. Az új helyen három óvodai csoport, autista csoportok, valamint az alsó értelmileg akadályozottak, az első, második, harmadik osztályok kapnak helyet szeptembertől.

Az intézményvezető elmondta, hogy az épületek egy udvaron belül vannak, könnyen megközelíthető mindegyik osztály és csoport. A kollégák száma is jelentősen emelkedett, a mára 70 fős pedagógusi létszámból 23-an szeptemberben kezdtek. A festést, tisztítást, csinosítást megoldották a kollégák segítségével, az új épület hiányzó függönyeit és használati tárgyait pedig a nemrégiben megrendezett jótékonysági parti bevételéből szeretnék fedezni. 

Keresztesné Csikós Gabriella hozzátette, hogy az intézményben 2016 óta óvoda, 2017-től pedig készségfejlesztő iskola is működik, így tulajdonképpen már hároméves kortól várják a fogyatékkal élő gyermekeket. Nagyon büszkék az elért eredményekre, hiszen a tanulásban akadályozott gyermekeknél idén is csodálatos versenyeredmények születtek: megyei első, országos nyolcadik helyezést ért el az iskola csapata. Az értelmileg akadályozott gyermekeknél nincs minden nap siker és nagy eredmény, de kis lépésekben ők is szépen haladnak. A pedagógusok fontos küldetésüknek tekintik a családok támogatását, többek között szakmai tanácsokkal segítik az otthoni fejlesztést. Vallják, hogy komoly eredmény az iskola, a pedagógus és szülő közös munkájából fakadhat.

Az intézménybe a vármegyei rehabilitációs bizottság szakértői véleményével kerülnek a gyerekek, amit vizsgálatok sora előz meg. Megtudtuk azt is, hogy olykor egész korán, már a védőnő észreveszi, hogy nincs minden rendben, máskor csak az általános iskola harmadik osztályában derül fény a tanulási nehézségre, zavarra. Gyakran magatartási problémák után keresik meg őket, mert a kisgyermek – ha nem éri utol társait, nem jut sikerélményhez a tanulásban – más területen próbálja meg felhívni magára a figyelmet: például bekiabál, nem ül a helyén és zavarja az órát.

– Sok szülő nehezen dolgozza fel, hogy gyermeke a mi intézményünkbe kerül. De amint megértik, hogy az ő érdekét az szolgálja, ha egy szeretetteljes, türelmes közegben, pozitív élmények között tud kivirágozni, és megtapasztalják, hogy itt jó helyen van: szeretik, elfogadják, barátai lesznek, és nem közösítik ki… akkor megjön az elfogadás is. Többször elhangzik: „De kár, hogy nem hamarabb!” – számolt be Gabriella.

Sikertörténetből sincs hiány. Az intézményvezető számos példát mesélt, amikor a tanulásban akadályozott tanulók az általános iskola befejezése után középiskolában folytatják tanulmányaikat, szakmát sajátítanak el és az önálló életre alkalmassá válnak. Sokan visszamennek egykori iskolájukba és beszámolnak arról, hogy jó munkaerővé váltak például kőművesként, cipőfelsőrész-készítőként, vagy akár festőként. De arra is volt már példa, hogy az óvodát a Gölleszben kezdő kislány később – szakmai javaslatra – többségi iskolában kezdte meg tanulmányait, ahol szépen fejlődik és helytáll.

Itt azonban sok minden másként van, mint az úgynevezett közösségi iskolákban. Egyáltalán nincs például csengő, mert az autizmussal élő gyerekeket zavarta.

– Odafigyelünk a gyerekekre, így tudjuk, hogy mi nekik a jó és eszerint alakítjuk a mindennapokat. A reggelek minden csoportban beszélgető körrel indulnak, és ha a pedagógus indokoltnak látja, nem erőlteti a 45 perces koncentrálást, inkább sétálnak, mozognak, más tevékenyégbe fognak. Bár sokan azt hiszik, hogy nem sok dolgot tudunk megtanítani nekik, ez hatalmas tévedés. Sok tanulással készülnek, és minden tananyagrész végén egy projektzárót tartanak a tanulásban akadályozott diákok. Ilyenkor vendégeket, szülőket, pedagógusokat hívunk, és játékos program keretében megmutathatják, hol tartanak. Mindig nagyon készülnek ezekre az eseményekre – számolt be Keresztesné Csikós Gabriella.

Z. A.

Fotó: Fantoly Márton
               

Kövessen minket a Facebookon is!