Helyi hírek 2023. szeptember 3. 18:00

Most aztán lehet füvezni

Most aztán lehet füvezni
Az elmúlt napokban tetőzött a parlagfű pollenszórása, az egész országban a magas, illetve nagyon magas tartományban alakul a parlagfű pollenkoncentrációja. A parlagfűre érzékenyeknél a következő időszakban közepes, erős tünetek jelentkezhetnek, melyek a pollenszám emelkedésének hatására akár tovább fokozódhatnak. Ez is mutatja, milyen fontos a parlagfű pollenszórása elleni folyamatos védekezés, amelyet a kormányhivatal is ellenőriz.

Az allergiás megbetegedések száma évről évre nő, egyes becslések szerint Magyarországon a lakosság 20-30 százaléka szenved a parlagfű pollenjétől. Éppen ezért nagyon fontos, hogy amennyire tudjuk, megakadályozzuk e rendkívül allergén gyomnövény virágzását. A mentesítési kötelezettség mindenkire és gyakorlatilag minden területre vonatkozik, ahol a parlagfű megjelenhet, beleértve a mezőgazdasági növényekkel hasznosított külterületi szántóföldeket, rét-legelőket, ültetvényeket, erdőtelepítéseket, út menti és közterületeket, belterületi kiskerteket, játszótereket, parkokat, építési területeket.

A parlagfű elleni védekezést segíti a Nébih által működtetett Parlagfű Bejelentő Rendszer, amelynek segítségével egyszerűen – akár telefonra letöltött mobil applikáción keresztül is – bejelenthetjük, ha parlagfűvel fertőzött területet találunk. A bejelentéseket az illetékes hatóság – belterületen a jegyző, külterületen a kormányhivatal – kivizsgálja, és amennyiben bebizonyosodik, hogy valaki a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének nem tett eleget, és az ellenőrzés időpontjában virágbimbós vagy virágzó parlagfű található a területén, a növény- és talajvédelmi hatóság közérdekű védekezést rendel el, valamint bírságot szab ki. 
                            

Kövessen minket a Facebookon is!