Helyi hírek 2023. szeptember 8. 14:00 Forrás: Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

Adattörlő címke jár az új mobilhoz

Adattörlő címke jár az új mobilhoz
Ha új mobiltelefont vagy laptopot vásárol, a készülék mellé adattörlő címkét is kell kapnia. A címkén található kóddal ingyen, teljes körűen törölhet mindent a készülékéről, ha már nincs rá szüksége.

Borítókép: NMHH

Az ingyenes adattörlő alkalmazásról szóló kormányrendeletnek megfelelően az új, tartós adathordozókat, vagy azokat tartalmazó eszközöket árusító kereskedőknek a vásárlással egyidejűleg át kell adniuk a vásárló részére az adattörlő címkét. A címkén szereplő kóddal egy ingyenes adattörlési szolgáltatást lehet igénybe venni, amellyel az eszközön tárolt adatokat visszavonhatatlanul törölhetjük. 

Idén eddig 32 helyen (telefonszaküzletek, papírboltok, számítástechnikai üzletek, webáruházak) ellenőriztek a szakemberek. A Fogyasztóvédelmi Hatóság magas számú jogsértést tapasztalt az ellenőrzött kereskedelmi üzleteknél, sok vállalkozás nem tudott a jogszabályi kötelezettségről. Mindezek miatt az ellenőrzések folytatása indokolt – mondták a szakemberek.

Az adattörlésre igen nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen ha a fogyasztók a már nem használt adathordozó eszközökről nem törlik véglegesen adataikat, azok könnyen eljuthatnak a készülék következő használójához. Ha a telefonhoz más okoseszközök is kapcsolódnak, akkor még könnyebben elérhetők ezek az adatok, legyenek azok fotók vagy jelenleg is használt jelszavak.
               

Kövessen minket a Facebookon is!