Kultúra 2023. szeptember 7. 11:00

Benedek Miklóst választották a Nemzet Színészének

Benedek Miklóst választották a Nemzet Színészének
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színészt, rendezőt a nemrég elhunyt Balázsovits Lajos helyére választották a Nemzet Színészei.

Borítókép: MTI – Czimbal Gyula

Benedek Miklós Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, egyetemi docens, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának tagja. 1969-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Szinetár Miklós osztályában, majd a Nemzeti Színházhoz szerződött.

1983-tól húsz évig volt a Katona József Színház, később hat évig ismét a Nemzeti Színház tagja. 1992-től tizenöt évig oktatott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A kilencvenes években a Magyar Színészkamara ügyvivője volt. A nagy sikerű Budapest Orfeum című zenés darab szellemi atyja. Számos előadást rendezett, köztük Heltai Jenő-, Molnár Ferenc- és Shakespeare-darabokat. 2011 óta játszik az Orlai Produkció előadásaiban.

A Nemzet Színésze címet a Nemzeti Színház adományozza annak, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, 62. életévét betöltötte, illetve négy évtizedet a színészi pályán vagy húsz évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán töltött. Az elismerést azzal a céllal hozták létre, hogy a nemzeti színjátszás élő művészei közül kitüntesse a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket elért művészeket. A cím viselésére a jutalmazottak életük végéig jogosultak, egyszerre tizenketten.

Benedek Miklós megválasztása előtt, június 26-án lett a Nemzet Színésze Udvaros Dorottya is, akit Máthé Erzsi helyére választottak a tagok – írta cikkében a Magyar Nemzet
        

Kövessen minket a Facebookon is!