• Kezdőlap
  • Hírek
  • Helyi hírek
  • A Libatenyésztők szakmai konferenciájával kezdetét vette a XXIV. Kiskunfélegyházi Libafesztivál
Helyi hírek 2023. szeptember 8. 14:45

A Libatenyésztők szakmai konferenciájával kezdetét vette a XXIV. Kiskunfélegyházi Libafesztivál

Képgaléria
A Libatenyésztők szakmai konferenciájával kezdetét vette a XXIV. Kiskunfélegyházi Libafesztivál
Szakmai konferenciát tartottak a liba- és kacsatenyésztők részére a városháza dísztermében a szeptember 8-i és 9-i XXIV. Kiskunfélegyházi Libafesztivál eseményeinek nyitórendezvényeként.

A megjelenteket Csányi József polgármester köszöntötte, majd Vajda Tamás, az Integrál Zrt. üzemigazgatója dr. Horváth Sándor elnök-vezérigazgató köszöntő gondolatait tolmácsolta a jelenlévőknek. Ezt követően megkezdődtek a szakmai előadások: dr. Pásztor Szabolcs Országos Főállatorvos kitért a baromfi-egészségügy szabályozásának aktuális kérdéseire, különös tekintettel a madárinfluenza elleni vakcinázásra, dr. Végi Barbara, a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ tudományos főmunkatársa a tenyészludak zárt tartástechnológiájanak fejlesztésére irányuló vizsgálatokról beszélt, Kustos Károly, a Lab-Nyúl Kft. ügyvezető igazgatója a tömésbe állítás életkora és a tömési időszak hosszának hatásait taglalta, végezetül pedig Hollósi Dávid, az Agrár- és Élelmiszeripari Üzletág MBH Bank Nyrt. ügyvezető igazgatója az ágazat finanszírozásáról, hatékonyságáról, valamint jövedelmezőségéről tájékoztatta a hallgatóságot.

Csányi József köszöntőjében kiemelte, jól látható az a növekvő tendencia, ami ezeket a szakmai programokat és az ehhez kapcsolódó városi rendezvények látogatottságát jellemzi. Elmondta, az elmúlt években komoly viharokat élt meg az agrárágazat, aminek javítására a kormány is komoly erőfeszítéseket tesz. Hangsúlyozta, a szektor jobbá tételéhez összefogás és szigorú szabályozás szükséges. Nem szabad hagynunk, hogy tönkre menjen a mezőgazdaság, hiszen Magyarország egyik, ha nem a legjelentősebb szakterülete ez. Nem mellékesen, városunknak is hatalmas értéke a mezőgazdaságban betöltött szerepe. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy már Mária Terézia uralkodásának idejében, 1774-ben mezővárossá nyilvánították Kiskunfélegyházát. A város napjainkban is piacvezető pozíciót tölt be az ágazatban, a helyi vállalkozások nagy százaléka az agráriumhoz kötött. Büszkék lehetünk erre – tette hozzá. 

Vajda Tamás elmondta, dr. Horváth Sándor egy balesetből lábadozik, ezért nem tud jelen lenni az eseményen, majd felolvasta az elnök-vezérigazgató köszöntő gondolatait. Ebben rámutatott, hogy igyekeznek olyan témákat hozni a tanácskozásokra, amelyeknek nagy érdeklődési mutatója lehet a szakmán belül. Így, közösen, a problémák megbeszélésével van csak lehetőség a változásra és az agrárszektor támogatására.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton 
             

Kövessen minket a Facebookon is!