Helyi hírek 2023. szeptember 8. 18:55

Megnyílt a libafesztivál

Képgaléria
Megnyílt a libafesztivál
Kiállítás- és fesztiválmegnyitó ünnepséggel kezdetét vette a nemrégiben megyei értékké választott XXIV. Kiskunfélegyházi Libafesztivál. A város egyik legnagyobb kulturális rendezvénye a megszokott programok mellett újdonságokkal is kedveskedik a látogatóknak.

A fesztivál szeptember 8-i megnyitóján Csányi József, Kiskunfélegyháza város polgármestere arról beszélt, hogy a több mint 25 éve fennálló programsorozathoz mára már igen széles tevékenységi kör kapcsolódik, a libatenyésztők szakmai fórumától kezdve a gyermek- és sportprogramokon át egészen a gasztronómiai különlegességekig. A fesztivál nemcsak városi, térségi rendezvény, hanem országos jelentőségű esemény is, amelyre határainkon túlról is érkeznek vendégek, hogy megismerjék Félegyháza kulturális életét. – A városban különös módon figyelünk arra, hogy minden olyan értéket megtaláljunk, ami közel áll a szívünkhöz, és amit szeretnénk hosszú évtizedeken át megőrizni. Kiskunfélegyházán már több mint 100 ilyen értéket tártunk fel, ezek közül az egyik a Libafesztivál, amit pár héttel ezelőtt a Megyei Értéktár is elismert és felvett a megyei értékek közé – emelte ki.

Vajda Tamás, az Integrál Zrt. üzemigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a hagyományok közösségformáló erejében bízva rendezték meg idén is a már országos ismertségű fesztivált. – Az esemény összefonódik a kiváló minőségű kézműves termékkel, amelyeket a főutcán végigsétálva bárki megismerhet. Ezekkel az értékekkel szeretnénk többet nyújtani a résztvevőknek, mint az ország más fesztiváljai. A rendezvény azt a célt is szolgálja, hogy találkozzunk, beszélgessünk egymással, együtt szórakozzunk. Emellett megbecsülésünket fejezzük ki azon cégek, vállalkozások, családok előtt, akik a libához kapcsolódó gazdálkodó tevékenységet végeznek. A hízott libamáj és az abból készült termék hungarikum, hiszen Magyarország világelső e termékek előállításában – fogalmazott.

– Ez a libafesztivál egy olyan identitásképző eseménnyé vált, amely nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy miképpen teszi fel magát Félegyháza az ország és a világ térképére – erről már dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára beszélt. Hozzátette azt is, hogy Kiskunfélegyházán a liba és az abból készült termékek gasztronómiába való bevonása, vagy éppen a külföldi értékesítése egy olyan érték, amelyre a város legnagyobb közösségi eseménye épülhet. Hangsúlyozta, hogy a fesztivál egyik célja, hogy megmutassa a liba és a kacsa elkészítési módjait, ezzel is ösztönözve a lakosságot a fogyasztásra.

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő azt emelte ki köszöntőjében, hogy a magyar hagyományok tiszteletét célzó programsorozatban mindenki talált az elmúlt években és idén is kedvére való eseményt. A főzőverseny mellett, családi programok, hagyományőrző játékok, ügyességi és sportvetélkedők, zenés színpadi műsorok, sakk- és rajzverseny is helyet kaptak az elmúlt évek műsorfüzeteiben.

A Móra Ferenc Művelődési Központ évente megszervezett fesztiváljának célja már a kezdetektől fogva az, hogy a népi kultúrát és hagyományokat ötvözze szórakoztató, kikapcsolódást nyújtó programokkal.

A népi hagyományokhoz és művészetekhez kapcsolódva megnyílt Bene Ágostonné kosárfonó népi iparművész és tanítványa Tarjányi Tamás népművészeti kiállítása is a Móra Ferenc Művelődési Központban. A „Fonódások” című tárlat megnyitóján Berei Andrea, a népművészet ifjú mestere, a Duna-Tisza közi népművészeti egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket. – A kiállított tárgyak a kosárfonás, a díszüvegfonás és a gyapjúfonás technikáit mutatják be. A fonódás egy komplex egész kultúra, ahol minden mindennel összefonódik. Ez a komplex egész a népművészet, amely évszázadokon át az önálló paraszti társadalom tárgyi és szellemi kultúrája volt. Ezt a komplexitást látjuk Bene Ágostonné munkáiban is – mondta.

A tárlatot Trungel Aranka szalmafonó, a népművészet ifjú mestere nyitotta meg. – Vesszőből minden házkörüli eszközt megépítettek a paraszti társadalomban. Ez a mindenhez való értés tükröződik Bene Ágostonné és Tarjányi Tamás munkájában is – emelte ki, majd a kosárfonó népi iparművész munkásság méltatta, kiemelve elismeréseit, többek között a város képviselő-testületétől kapott Kiskunfélegyháza Város Hagyományőrző és Hazafias Tevékenységéért díjat. Tarjányi Tamás munkái kapcsán azt is elmondta, hogy a kiállított tárgyakban az alkotó sokrétű érdeklődése mutatkozik meg az anyagok felé, hiszen a vesszőhöz csont és bőr anyagokat is használ.

A megnyitón közreműködött Tarjányiné Manninger Lencsi népdalénekes.

A Libafesztivál programjairól részletes információ érhető el a fesztivál hivatalos Facebook-oldalán és az mfmk.hu oldalon.

G. E.


Fotó: Fantoly Márton  
                    

Kövessen minket a Facebookon is!