Helyi hírek 2023. szeptember 22. 10:00

Képviselők munkában – dr. Kiss Ákos Csaba

Képviselők munkában – dr. Kiss Ákos Csaba
– Jókai utcai gyerek vagyok, tősgyökeres félegyházi. Itt születtem, itt jártam iskolába, ide nősültem, itt nőttek fel a gyerekeim… Soha nem akartam innen elmenni. Természetemből adódóan is nehezen mozdulok, de az igazi ok, hogy kötődöm a városhoz. 1986 óta dolgozom a kecskeméti megyei kórházban, de soha nem fordult meg a fejemben, hogy elköltözzek – árulta el dr. Kiss Ákos Csaba, aki 2014 óta felel a képviselő-testületben a 9-es számú választókörzet dolgaiért.

Csányi József csapatában köteleződött el a közügyek mellett, amit – mint mondja – rengeteg elfoglaltsága, idegsebész hivatása mellett is nagyon nagy örömmel végez. – Nagyon jó érzés szolgálatot teljesíteni a szülővárosomért és mindazokért, akiknek hozzám hasonlóan Kiskunfélegyháza az otthona. De ezt kizárólag azért tudom vállalni, mert nem vagyok magamra utalva: egy nagyszerű csapat tagjaként, kiváló szakmai hátteret nyújtó önkormányzati team támogatása mellett dolgozhatok.



A 9-es számú körzet adottságairól már a kocsiban, útközben esik szó. A képviselő szerint rendkívül fontos a közvetlen kapcsolat az egyes városrészekben élőkkel, mert a Kossuthvárosban, a Molnártelepen, vagy a belvárosban más és más adottságok mellett, sajátos igényeknek kell eleget tenni. Ezért ő igen nagy hasznát veszi kiterjedt ismeretségi körének, mert így a lakossági fórumokon, közösségi megkereséseken túl rengeteg személyes véleménnyel, problémával is találkozik. Mindemellett – mondja – a mindennapok során tapasztalatból is szembesül a hibákkal, hiányosságokkal és örömökkel, hiszen maga is a Kossuthvárosban él.



Megnézzük közben a Molnártelepi utat, aminek a rendbetétele kétségtelenül a legnagyobb feladatok egyike a körzetben. Kiss Ákos Csaba nem titkolt büszkeséggel beszél a legújabb fejleményekről, amit a kezdet kezdetén talán még maga sem remélt: – Túlzás nélkül mondhatom, hogy a városvezetés a kezdetektől dolgozik ennek a problémának a megoldásán.



Éveket vettek igénybe a MÁV-val, szolgáltatókkal való egyeztetések, az erőforrások felkutatása, míg ma a megvalósítás terveiről beszélhetek. A kivitelezés során – ami, ha minden a tervek szerint halad, akár már 2024-ben elindulhat – az út meglévő 4 méter széles aszfaltburkolatát teljesen elbontják és az első 600 méteren 7 méter széles, utána 366 méter hosszon pedig 6,25 méter széles új út készül csapadékvíz-elvezetéssel, közvilágítással. A nagy kamionforgalom miatt az út két rétegben 40 centiméteres útalapot kap, amire egy speciális üvegszál erősítésű aszfaltrács kerül és két rétegben, 14 centiméter aszfaltburkolat épül.



Teljesen új út készül az Izsáki úti vasúti átjárótól is, a biztonságos befordulást pedig külön kanyarodó sáv fogja segíteni. Ezzel párhuzamosan a Molnártelepi út vízvezeték-rekonstrukciójának előkészítése is folyik. Az 50 millió forintot meghaladó projekt megnövekedett tervezési és kivitelezési költségeihez szükséges forráskiegészítést legutóbbi ülésén fogadta el a képviselő-testület. Ugyanis az Izsáki úttól a Nagyszőlő útig tartó egy kilométer hosszú ivóvízhálózat kiépítését teljes egészében saját forrásból valósítja meg a város.



A Kossuthváros felé tartva útba ejtjük a víztorony mellett néhány évvel ezelőtt kialakított, és a 2020-ban teljeskörűen átépített hajós játszóteret. A szeptemberi kánikula ellenére hétköznap délután mindkettő használatban van: a fák árnyában gyerekek futkosnak, szülők hűsölnek. A képviselő szerint ezek a beruházások beváltották a hozzájuk fűzött reményeket: sokan használják, megbecsülik, vigyáznak az eszközökre, a környezetre. A városfenntartó pedig példaértékűen gondozza a területet, a növényeket.



Dr. Kiss Ákos Csaba úgy véli, hogy a Kossuthváros legfőbb sajátossága a kertváros jellege.

– Az emberek szeretik és meg akarják tartani ezt a hangulatot: a csöndet, a zöldövezetet. Emellett természetes igényük van a közbiztonságra, valamint a jó közlekedési feltételekre, ami lehetővé teszi a város életébe való bekapcsolódást, a zökkenőmentes munkahelyre, iskolába, óvodába járást. Ebből adódóan a közvilágítás és az utak állapota központi kérdés. Az előbbi szépen halad előre lépésről lépésre, az utóbbin van még mit javítani – mondja őszintén. 



Vannak ugyan részeredmények – megnézzük például a Batthyány utca csatlakozásánál, az Albán pékségnél lévő gyalogos átkelőt, ahol figyelmeztető lámpát helyeztek ki még tavaly. A lakossági visszajelzések szerint bevált ez a módszer, az átjutás sokkal zökkenőmentesebb azóta.



– A Bajza utca újraaszfaltozása régi ígéret, többször napirenden volt, de eddig sajnos nem valósult meg. Ehelyütt is szeretném leszögezni, hogy a város pénzügyi lehetőségeinek függvényében az elsők között kerül rá sor – hangsúlyozta a képviselő.



Mert bizony a tervek a legjobb szándék mellett sem alakulnak mindig papírforma szerint. A körzet képviselője sokkal több programot, aktivitást, rendezvényt szeretne például a kossuthvárosi közösségi házban megvalósítani, de ez egyelőre még nem sikerült. A Covid évei visszavetették a közösségi programokat, és a visszaépítés nehezebb, mint gondolta.



– Dr. Ónodi Izabellával, a szomszédos, 8-as számú választókörzet képviselőjével együtt rendeztünk néhány kisebb összejövetelt – például közös palacsintasütést, erdélyi padlizsánkrém-készítést – és nagy örömmel jöttek az emberek. Az a tapasztalatom, hogy a színvonalas városi rendezvényeket tömegek látogatják, de a helyi közösségeket a kisebb, családiasabb programok erősítik. Ezért mi ezt a vonalat szeretnénk folytatni a jövőben.



Az orvos-képviselő szereti, hogy pezseg körülötte az élet, nem akar lassítani. Örül, hogy segíteni tud az embereken akár fehér köpenyben, akár a szeretett város döntéshozó testületének tagjaként. Munkája mellett családja: gyermekei és hároméves unokája, Zétény teszi teljessé az életét. Igaz, lányai – Zsófi és Fruzsina – máshol találták meg az otthonukat, de Márton fia, aki hamarosan oltár elé kíséri szíve választottját, Félegyházán képzeli el a jövőjét.

T. T.

Fotó: Fantoly Márton
                  

Kövessen minket a Facebookon is!