Helyi hírek 2023. szeptember 13. 10:00

Beérett a szilva, bajban van a karfiol a meleg miatt

Beérett a szilva, bajban van a karfiol a meleg miatt
Stanley, Besztercei, Topend Plus fajtájú szilvák közül is választhatnak a fajta kedvelői a félegyházi piacon. A gyümölcs kilogrammjáért 500 forintot kér Antal Tibor termelő, aki évek óta segítségünkre van, ha kiskertjéről kérdezem. Elárulta, hogy ő nem bánja a késői kánikulát, hiszen a szilvái – bár korábban értek be – mézédesek és a Jonathan alma, amit egyébként októberben szokott kínálni, már kapható nála.



Nem ugyanezen a véleményen van Törköly György, aki jelenleg karalábét, zellert, sütőtököt és burgonyát kínált, de a karfiol témájában nem ennyire optimista. Megtudtuk, hogy a növény levele, amelyik takarná a fejlődő termést, a sok és erős napsütés miatt megég, és nem tudja ellátni eredeti funkcióját. A meleg miatt nem képez a növény akkora rózsákat sem, így sokkal kisebbek lehetnek a karfiolfejek a korábbi évekhez képest. György hozzátette: a karalábénak is keményedik az alja, ami szintén a meleg javára írható. Így nehéz lesz tárolni, tönkremehet gyorsan.



A karfiol problémáját Bense Tiborné is megerősítette, aki évek óta foglalkozik karfiol- és káposztatermesztéssel. Ezen okok miatt is emelkedhet majd később a karfiol ára, ha nem lesz olyan szép és bőséges a termés.

Z. A.
              

Kövessen minket a Facebookon is!