Helyi hírek 2023. szeptember 13. 14:00

Vigyázat, vadveszély!

Vigyázat, vadveszély!
Itt a szarvasbőgés ideje, ezekben a hetekben, hónapokban jelentősen megnő a „vadforgalom” a közutakon. Jelentősen megnő az autó és a vad nemkívánatos találkozásának valószínűsége. Amióta megváltoztak a vadgazdálkodásról szóló szabályok érdemes és adott esetben százezer forintokban is mérhető az óvatosság.

Július elseje óta a vadászatra jogosult – földtulajdonos, területileg illetékes vadásztársaság – kizárólag akkor köteles megtéríteni a járműben esett kárt, ha bizonyítható: a vadat a vadászok hajtották/hajtatták az útra. Ellenkező esetben a vadásztársaság léphet fel kárigénnyel az elütött vad miatt. Személyi sérüléssel járó ütközés esetén a rendőrség jár el. A biztosító- társaságok kínálnak vadkár- biztosítást is, ezek általában ötszázezer forintig fedezik a járműben keletkezett kárt.

A vadászkamara vármegyei szervezetének elnöke elmondta: szerencsére egyre kevesebb a vadbaleset. Az autósok – ha jelentős anyagi kár, sem pedig személyi sérülés nem történik – jellemzően elviszik a tetemet, vagy a helyszínen hagyják –
írta oldalán a vármegyei önkormányzat.  
               

Kövessen minket a Facebookon is!