Helyi hírek 2023. szeptember 16. 16:00

Petőfi mint védjegy

Petőfi mint védjegy
A vármegyei önkormányzat által létrehozott fi200 védjegy célja olyan kapcsolatépítő szervezet felépítése, amely nemcsak helyi terméket jelent, hanem együttműködési üzleti modell is. Szülőföldünk szeretete, a természetközeliség, a közösségek ereje – az új vármegyei márka olyan értékeket hivatott közvetíteni, amelyeket a kétszáz éve született Petőfi Sándor is képviselt.

Amint azt Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke elmondta, egy olyan csomag összeállítása a cél, amely köthető a vármegyéhez, az itt élőkhöz, és amit egyedivé tesz maga Petőfi azzal, hogy arculatot ad a termékeknek. A fi200 logóval ellátott termékek egyaránt elérhetők lesznek a vármegyei szállodákban, a turisztikai helyszíneken, a vendéglátóhelyeken, de cégek és önkormányzatok ajándékcsomagjuk részeként is hasznosíthatják majd. A vármegye célja a helyi termékek támogatása és a vármegye gazdaságélénkítése mellett, hogy Bács-Kiskun közösségei saját otthonukért dolgozzanak, ezáltal erősödjön a területi kötődésük, és kialakuljon az a konzervatív ökológiai gondolkodás, ami így sűríthető egy mondatba: „Érezz lokálisan, gondolkozz nemzeti szinten!”

Az új Bács-Kiskun vármegyei védjegy bevezetése komoly átgondolást igényelt, hiszen a potenciális termelők és szolgáltatók előtt nem ismeretlen a helyi védjegy, márka ötlete, és a múltban már találkoztak negatív tapasztalatokkal. A fi200 márkát egy merőben új vezérelv tudja kiemelni és megkülönböztetni a piacon. A fi200 márka esetében az elsődleges cél olyan kapcsolatépítő szervezet felépítése (fi200 klub), amely elkötelezett a fenntarthatóság mellett, de nem kizárólag az élelmiszer-fogyasztási szokásokra fókuszál, nem csupán a helyi termékek/szolgáltatások márka alá rendezése a célja, hanem a különböző szektorok szereplőinek összekötése, üzleti együttműködése a fenntarthatóság  jegyében.

A fi200 klub olyan alappillére és egyedi megkülönböztető jegye a márkának, amely egyértelműen más, mint az eddigi magyarországi gyakorlatok. A fi200 nem helyi terméket jelent ugyanis, hanem együttműködési üzleti modellt. Küldetése, hogy pozitív, támogató, strukturált hátteret kínáljon a rövid ellátási láncban érintett és érdekelt gazdasági, állami, önkormányzati, civil közösségek számára, amelyek együttműködésükkel segítik a vármegyében azt a szemléletet, hogy a helyi szolgáltatások igénybevétele a vármegye lakosságának érdeke írta weboldalán  a vármegyei önkormányzat.
          

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Petőfi-emlékévek