Kultúra 2023. szeptember 18. 12:00

Két új izgalmas könyv született meg dr. Sinkó Melinda tollából

Két új izgalmas könyv született meg dr. Sinkó Melinda tollából
Nemrégiben két új könyve jelent meg dr. Sinkó Melinda orvos, pszichoterapeutának: Az elnök asszony kocsija a harmadik kiadott regénye, A haragon át a megbocsátásig című írása pedig egy szakmai megközelítésű könyv, amelynek olvasásával segítséget kaphatunk az évek során cipelt lelki nehézségeink feldolgozásához.

A könyvek születésének részleteiről Melinda szívesen mesélt: – Az elnök asszony kocsija egy kisregény, ami a harmadik nyomtatásban megjelent írásom. Egy civil szervezet történetét, működését meséli el. A főszereplő egy nőegylet tagja. A szervezet vezetője vesz egy új autót. A tagok irigykedve fogadják a hírt, azt találgatják, vajon miből telhetett neki rá. A könyv szereplői tulajdonképpen a civil mozgalmakban előforduló embertípusok leképezései, de a cselekmény kitalált történet.

– Hogyan született meg a regény témája?

– Sok civil szervezetben megfordultam, láttam kit mi mozgat, hogyan torzítja az emberek személyiségét a pozíció. Tavaly részt vettem egy íróképző tanfolyamon, ahol sok hasznos tudással lettem gazdagabb. Az elnök asszony kocsija egy pályázatra készült, drámának írtam meg először, majd utána lett belőle kisregény.



– Kaphatunk néhány támpontot a történetből anélkül, hogy lelepleznénk a végkifejletet?

– Kerettörténetben íródott, igyekeztem ítélkezésmentesen megjeleníteni a szereplőket. Körülbelül 6-8 személy életébe tekinthetünk bele. Sok indulat jelenik meg benne, izgalmas élményekkel tűzdelve. Olyan sérelmek is felszínre kerülnek, amelyek befolyásolják a szereplők életét és természetesen a végére kiderül az is, hogy mi lesz azzal a bizonyos kocsival.

– Mit lehet tudni a másik könyvről?

– A másik egy szakmaibb hangvételű könyv. Pszichoterapeutaként sokszor találkozom a harag érzésének különböző megfogalmazásaival. Téves szemlélet, hogy a haragot el kell nyomni és a sérelmeket minden körülmény ellenére meg kell bocsátani. A harag egy érzés, ami természetes velejárója az életünknek. Csak úgy nyerhetünk megnyugvást, ha feldolgozzuk – akár szakember segítségével – és ebből következhet a megbocsátás. A harag a közgondolkodásban negatív fogalom, legtöbbször az agresszióval azonosítjuk, ami sok félreértést okozhat. Ha szét tudjuk választani ezeket egymástól, akkor a harag hangját meghallva képessé válunk jobbá tenni az életünket. Ebben a könyvben igyekeztem arra eszközt mutatni, hogyan lehetséges feldolgozni magunkban a sérelmeket. Tudjuk: sok ember cipeli magában a szülők felé megélt negatív érzéseket. A gyerekkorban tanult mintázatok – mintegy játékszabályok – egész életünkben meghatározzák a világról alkotott véleményünket, viszonyulásunkat az egyes szituációkban. Ezért hiába is akarjuk lezárni a múltat, ha a jelenben is hatással vannak ránk a fel nem dolgozott érzelmek. Ha sikerül elfogadnunk és követnünk a bennünk megszólaló, olykor nagyon dühös gyermek hangját, közelebb kerülhetünk a harag elengedéséhez, illetve a megbocsátás áhított állapotához. Amikor lebontjuk lelkünkben a harag köré épített rétegeket, csupán kielégítetlen igények sokaságát találjuk. Ez a könyv nem szakembereknek készült, hanem laikusoknak ad egyfajta megerősítést: nem vagyunk egyedül az érzéssel.

V. B.
                   

Kövessen minket a Facebookon is!