Helyi hírek 2023. szeptember 23. 08:00

Vasárnaponként találkozik a Kiskunfélegyházi Baptista Gyülekezet

Vasárnaponként találkozik a Kiskunfélegyházi Baptista Gyülekezet
Vasárnaponként, 16 órakor a Nap utca 7. szám alatti imaházban találkoznak a Kiskunfélegyházi Baptista Gyülekezet hívei. Lapunk meghívást kapott az Istentiszteletre, amelynek örömmel eleget tettünk.

Családias hangulatba csöppentünk, ahol fiatal családok érkeztek folyamatosan kisgyermekeikkel a szépen karbantartott, gondozott imaház udvarára és mosolyogva köszöntötték egymást. Az egésznek olyan hangulata van, mintha egy hétvégi vendégségbe érkeztek volna.



Megtudom, hogy a gyermekek az istentisztelet elején együtt vannak a szülőkkel, majd az úgynevezett gyermekszolgálatot végzők kikísérik őket az udvarra, ahol játékos, koruknak megfelelő módon bibliai történetekkel és játékokkal kötik le a figyelmüket.



Mike Sámuel, a Kecskeméti Baptista Gyülekezet lelkipásztora, a közösség alapítója, Hostányszky Péter halála után vállalt szolgálatot városunkban. Mike Sámuel szintén mosolyogva köszönti a megjelenteket, majd énekkel kezdődik az esemény. Gitáros kísérettel dicsőítik az Urat, majd a gyermekek elhagyják a termet a gyermekszolgálatot teljesítőkkel. Ezek után veszi kezdetét az Istentisztelet fő része, az igehirdetés.

A tartalmas gondolatok mellett egy számomra eddig át nem élt gesztusban is részem volt: név szerint kértek áldást számomra, ami könnyekig meghatott.

Mike Sámuel lelkipásztorral az Istentisztelet után beszélgettünk. Hostyánszky Péter lelkipásztor halála után a gyülekezet egy villámcsapást átélt fa volt – fogalmazott. Hozzátette: vannak olyan fák, amelyek elpusztulnak egy ilyen csapás után, de Isten kegyelméből ez a fa túlélt.



Mesélt arról, ahogyan Péter és családja az otthonukból indították el a közösséget, ami akkor még az Őskeresztény Apostoli Egyház gyülekezete volt. Felépítették adományokból és saját kezük munkájával az imaházat, később pedig csatlakoztak a Baptista Egyházhoz, amiben ő segítette őket abban az időben. Baráti kapcsolat volt közöttük és rettenetesen megviselte Sámuelt is Péter elvesztése. A tragédia utáni fél évben Damásdi Dénes teológiai hallgató és Andrási Lóránd helyi vezető munkája próbálta az űrt betölteni, de később Dénes lelkészként munkát kapott Amerikában és ekkor érkezett meg ő.

– Valahogy belülről éreztem, hogy jönnöm kell – fogalmazott Mike Sámuel. Bár a kecskeméti gyülekezet az elején nem örült annyira, én azt mondtam nekik, hogy ha mi felkarolunk kis közösségeket, akkor az áldásként hat vissza ránk. Előbb örökbe fogadtuk a nagykőrösi gyülekezetet, majd a kiskunfélegyházit is.



Megtudtuk, hogy körülbelül 16 felnőtt és nagyjából ugyanennyi gyermek alkotja a helyi közösséget. Bár a kezdet nagyon nehéznek bizonyult, ma már új hajtások nőnek a villámcsapott fán. Szeretettel várnak természetesen mindenkit, aki úgy érzi, hogy szívesen részt venne egy Istentiszteletükön.

– Nekem egy dolgom van, hogy Te megismerd Jézust. Ha megismerted Jézust, akkor döntsd el, hogy hová akarsz csatlakozni. Nagyon felszabadító dolog, hogy Isten országát építem. Ha valaki nálunk otthonra talál, azt szeretettel fogadjuk, de senkit nem csalogatunk – mondta a lelkipásztor.



Terveikről is megosztott velünk néhányat: karácsony közeledtével szeretnének egy nagyobb rendezvényen evangelizálni, meghívni a várost. Kecskeméten indul egy gospel kórusuk, akiket szeretne bemutatni Sámuel Kiskunfélegyházán is. Mindezek mellett házaspáros napokat is szeretnének szervezni, házassági tréningeket tartanának. A jövőben talán napközis gyermektáborok megvalósítására is lehetőségük nyílik.



A beszélgetést Andrási Lóránddal, a Kiskunfélegyházi Baptista Gyülekezet helyi vezetőjével folytattuk. Lóránd és családja teljesen hétköznapi életet élnek, talán sokan nem is tudják róluk, hogy a gyülekezet tagjai. Az eddig vezető útról kérdezem Lórándot, aki elmondta, hogy életében korábban nem volt jelentős szerepe a vallásnak. 2010-ben kerültek a gyülekezetbe, egy ígéret betartásaként. Felesége első terhessége során egy problémát jelzett az egyik vizsgálat, és Lóránd akkor megígérte Istennek, hogy ha a fiuk egészségesen születik meg, akkor szolgálni fogja az Urat. Lázár makkegészségesen született meg, édesapja pedig rátalált a gyülekezetre. Hostyánszky Péterrel a kapcsolatuk nagyon hamar bensőségessé vált, amolyan apa-fiú kötelék alakult ki közöttük. Sokat beszélgettek, ami alatt Péter látott Lórándban valamit és szorgalmazta, hogy presbiter legyen. Ez 2015-ben meg is történt, de az igazi megtérés csak ezután következett. Súlyos gerincbetegségen esett át, amely során először perlekedett Istennel, kérte a gyógyulást, szinte eszközként használta fel az Urat. Az akkori időszakot bár nagyon nehéznek, mégis áldottnak írja le.



– Akkor mutatkozott be nekem igazán Isten. Ő nem az akar lenni, aki meggyógyít, hanem olyan, aki megvált. A bűneimtől, az elesettségemből, a fájdalmamból, azokból a dolgokból, amikkel küzdök. Mindentől, amelyek láncon tartanak, és nem engedik, hogy szabadon szolgáljak. Amikor ezt felismertem, akkor értettem meg, hogy Istennek mi a terve, szándéka az életemben – fogalmazott Lóránd.



Elmondta, hogy helyi vezetőként a feladata, hogy figyeljen és nemcsak Istenre, hanem a gyülekezet többi tagjára. Meglássa, hogy Isten mit szeretne elvégezni. Szerencséje van, hiszen egy támogató, szerető család veszi körül, amelynek minden tagja a gyülekezet tagja. Gyermekeik otthonosan mozognak a közösségben, természetesnek veszik, hogy vasárnap Istentiszteletre járnak.

Sok tervük van, ősszel és télen programokat szeretnének indítani és többek között az imaház bővítése is a vágyaik között szerepel.  

Z. A.
              

Kövessen minket a Facebookon is!