Helyi hírek 2023. szeptember 16. 17:00

Megnyílt Pogány Gábor Benő kiállítása a könyvtárban

Képgaléria
Megnyílt Pogány Gábor Benő kiállítása a könyvtárban
Megnyílt Pogány Gábor Benő szolnoki szobrászművész kiállítása a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A szeptember 15-ei eseményen Abonyi Szilvia, a könyvtár igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd a tárlatot prof. dr. Hermann Róbert történész, író, publicista nyitotta meg. Zongorán közreműködött Bolla Julianna.

Abonyi Szilvia röviden ismertette Pogány Gábor Benő önéletrajzát, amiből kiderült, a Munkácsy-díjas szobrász magyarországi sikerei és iskolái mellett számos nemzetközi tanulmányiúton tökéletesítette tudását. Járt Skóciában, Svájcban, Romániában, Olaszországban és Franciaországban. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Képzőművészek Szövetségének, a MAOE JNSZ Megyei Területi Szervezetének választmányi tagja, a Szolnoki Művészeti Egyesület elnöke, A pARTicum szolnoki szabadtéri szoborkiállítás ötletgazdája és szervezője. Munkásságára leginkább a köztéri szobrok jellemzőek, amikről a kiállításon képeket is láthattunk. Emellett néhány kisplasztikáját is elhozta, mint például Petőfi Sándor, József Attila, Aba-Novák Vilmos, vagy éppen egy végvári vitéz kisplasztikai változatát.

Prof. dr. Hermann Róbert rövid beszédében kiemelte az alkotó erősségét, vagyis azt, ahogyan ábrázolja a látásmódját. Példaként hozta Petőfi alakját, akire leginkább, mint harcos figura gondolunk, azonban a művész a költő egy érzelmesebb vonalát, a szerelmes Petőfit jelenítette meg, aki Szendrey Júliát egy padon a karjaiba zárja. Hozzátette, biztos abban, hogy ezen a kiállításon mindenki talál magának kedvenc fotót, vagy szobrot, hiszen a letisztult vonalakkal is lehet hatni a nézőkre.

A kiállítás október 12-éig tekinthető meg az intézmény Hattyúház részlegében.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton 
       

Kövessen minket a Facebookon is!