Helyi hírek 2023. szeptember 18. 10:00

Körkérdés: A nyár utolsó csókja

Körkérdés: A nyár utolsó csókja
Az idei ősz gyönyörű időjárást hozott. Az éjszakák már hűvösebbek, de a nappalok továbbra is melegek. A növényzet lassan megváltozik: a levelek vörösbe, narancssárgába és aranyba borulnak, aminek köszönhetően a táj csodálatos színekben pompázik majd. Ez ideális időpont a kirándulásokhoz, a szabadban töltött időhöz, feltöltekezni a komor téli napok előtt.

Az úgynevezett indián nyár a kertészek és mezőgazdasági termelők számára is jelentős időszak, lehetőséget nyújt a betakarításra, az őszi munkálatok elvégzésére. Az ilyenkor tapasztalt kellemes hőmérséklet lehetővé teszi, hogy a termények tovább érjenek. Az indián nyár azonban nemcsak örömteli időszak, hanem emlékeztet bennünket az évszakok változásának természetes ritmusára is. Ahogy megyünk bele egyre jobban az őszi hónapokba, a természet lassan álomba merül, a színeket felváltja a szürkeség. Mostani Körkérdés rovatunkban félegyháziakat kérdeztünk arról, hogy mivel és hogyan töltik az idei kora ősz kellemes napjait.

Endre Zétény (16)
– A legjobb ebben a szép és kellemes időjárásban – az iskolakezdés ellenére –, hogy még néhány napot ajándékba kaptunk, amikor feledhetetlen élményekben lehet részünk a barátokkal. Iskola után még szívesen sétálgatunk, beszélgetünk. Arról nem beszélve, hogy egyszerűbb reggel felöltözni, ugyanis még nincs szükség vastag rétegekre.




Salma Ferenc (58)
– Nagyon élvezem ezeket a napsütéses napokat. Az ember kedve is jobb tőle. Szeretek kirándulni és ez az ősz tökéletes rá. Lévén, hogy jóval délebben születtem, mint Kiskunfélegyháza, számomra ajándék ez a hőmérséklet, ami a nyár utolsó csókja.




Karádi János (Jaja) (65)
– A közelmúltban lettem nyugdíjas, azonban igyekszem a mindennapjaimat aktívan eltölteni. Nagyon szerettem a munkámat, örömömet leltem benne. Csodásnak tartom az őszi tájat, amikor lehullanak a falevelek, színessé teszi a környezetünket. Nem bántam, ha ilyenkor több munkánk akadt az összeszedésük miatt. Ez az igazi indián nyár! Minden reggel és este felnézek az égre és hálát adok az Istennek, hogy ezt a napot is megélhettem, feltöltekezhettem a nap adta erővel és vitaminokkal.




Bakkalaureátus Némedi-Varga Beatrix (47)
– Ez az ősz számomra ajándék, amiből erőt meríthetek. Örülök, hogy megélhettem a libafesztivál nyüzsgő hangulatát, a finom ételek ízeit, beszívhatom a természet illatát, hallhatom a város zaját és figyelhetem rohanását. Gyönyörködöm a lehulló falevelek színeiben, a reggeli nyújtózkodás, ölelések boldogsággal töltenek el.




Hegyi Viktor (41)
– Gazdálkodóként számunkra kedvez ez az elhúzódó kellemes idő, de a napokban tapasztalt 35 Celsius fok körüli csúcshőmérséklet már káros a szabadföldi ültetésű növényeknek. A túl magas átlaghőmérséklet kínálattöbbletet eredményez, ami anyagi szempontból rossz. Ehhez hozzájárul még az is, hogy az elmúlt évek tapasztalati alapján a nyarak túlságosan melegek, a csapadékmennyiség pedig elégtelen.

V. B.
                  

Kövessen minket a Facebookon is!