Helyi hírek 2023. szeptember 18. 17:00

Sokan, sokat tettek a Virágos Félegyházáért

Képgaléria
Sokan, sokat tettek a Virágos Félegyházáért
Kellemes nyárias időben került sor a XIII. alkalommal megrendezett környezetszépítő mozgalom 2023. évi tapasztalatainak kiértékelésére, a résztvevők köszöntésére, beszélgetésre, és az élmények megosztására.

Az idén 30 jelentkező vállalta kertjének bemutatását a 3 tagú kertlátogató csapat előtt, amelyet a fővédnök Csányiné Pap Andrea polgármesterné, Szatmári Andrea a Félegyházi Városfenntartó Nonprofit Kft. ügyvezetője és Nagy Ágnes főkertész alkotott.

A kis ünnepségen megjelent lelkes kertművelő csapatot Csányiné Pap Andrea köszöntötte. Elsősorban megköszönte azt az őszinte bizalmat és kedvességet, amivel a résztvevők fogadták a kertlátogató zsűrit. Elmondta, hogy napjaink egyre zárkózottabb világában kevesen nyitják meg otthonuk, kertjük kapuját mások előtt és osztják meg velük kedves tevékenységüket. Örömmel tapasztalták, hogy a régi ismerősök és az új jelentkezők egyaránt arról számoltak be, milyen nagymértékben teljesíti ki életüket a kertészkedés. Mert a kert, mert bár mindig kihívás a kényelemből, de cserébe egészségre segít, örömet nyújt, barátságot épít, türelemre, alázatra, szeretetre nevel. Időnként számukra is meglepő volt, hogy mennyi nehézség leküzdésére, áldozat meghozatalára volt szükség egy-egy kert megműveléséhez. Üdítő volt megtapasztalni, hogy ez soha nem a panasz szavával, hanem mindig a megelégedett öröm átélésével került szóba.

A zsűri 3 kert művelőinek munkáját emelte ki. Csillag Emese (Attila u. 63.) kreatív ötleteiért, Raffa Rozália (Dr. Holló L. u. 71.), 88 éves legidősebb résztvevőként kedves kis Petőfi-lakótelepi virágoskertjéért, Dékány Ilona (X. kerület 33/A) ökologikusan rendezett tanyaudvaráért érdemelte ki a külön elismerést.

További 7 kertet a zsűri egy-egy újszerű, hangulatos, szép megoldásáért, vagy éppen régi értékek megőrzéséért emelt ki. Így Holló Szabó Ferenc (Bessenyei u. 37.), Bakró Ákos (Róna u. 28.), özv. Berkovics Péterné (Molnár B. u. 12.), Buza Mária (Balassa u. 36.), Tóth Sándorné (Attila u. 40.) Kollár Diana (Izsáki u. 1/A) és a Dózsa Gy. u. – Kossuth u. – Dankó P. úti társasház közös képviselője vehetett át különdíjakat.

A fővédnök fontosnak tartotta megemlíteni, hogy minden résztvevőtől tanultak valamit: növényszeretetet, kitartást, ötleteket, vidám tettrekészséget, hűséget, bátor kísérletezést, fáradhatatlan emberséget, családi, közösségi összefogást, őszinte barátságosságot.

A zsűri, mint kedves barátoknak köszönte meg a további résztvevők környezetszépítő munkáját és szívélyes vendégszeretetét a kertlátogatások során. Így köszöntötték még Tóth Lászlónét (Kölcsey u. 5.), Török Lászlót és családját (Attila u. 5-7.), Zoboki Mihálynét (Arany J. u. 46.), Bajzák Lajost és feleségét (Sólyom u. 9.), a Bankfalui óvodát, Bori Józsefné Köves Máriát (Molnár B. u. 9/C), Gombkötő Zsuzsát (Bessenyei u. 3.), Fekete Pálnét (Szent István-tér 2-4.), Görög Gergelynét (Marosvásárhely u. 11.), Horel Györgynét (Csongrádi u. 6.), Gyenes Lászlónét (Korona u. 2.), Kis Istvánnét (Móra-tér 16.), Horváth Tibort (Alpári út 53.), Locskai Rozáliát (Deák F. u. 1-5.), Magony Ottónét (Dr. Holló L. u. 71.), a Madácsi Istvánné Kapus Erikát és férjét (Nyár u. 3.), Nemes Istvánnét (Eötvös u. 1/A), Raffa Ildikót (Dr. Holló L. u. 81.), Szeri Gábort (III. kerület 125.) és Tóth Györgynét (Szilfa u. 7.).

A résztvevők Rátkai Zsuzsa kézműves plakettjeit és emléklapjait, a Holló-kör tagjainak színes grafikáit, a Görög kertészet ajándékutalványait és Fekete Károly kertész szebbnél szebb évelő virágait kapták munkájuk elismeréseként. A jó hangulatú találkozó kis szeretetvendégséggel zárult, amelyet a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület tagjai és a könyvtár dolgozói szerveztek.


Fotó: Fantoly Márton
        

Kövessen minket a Facebookon is!