Helyi hírek 2023. szeptember 20. 12:00

Betűbölcsi – A bőrünk és a smink tudománya

Képgaléria
Betűbölcsi – A bőrünk és a smink tudománya
Igazán nőies témát hozott Vidáné Bata Olga kozmetikus, sminkes a szeptember 19-ei Betűbölcsi programra. A Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár kéthetente megrendezett eseménye ezúttal is sok anyukát érdekelt, akik a bőrünk, mint a legnagyobb szervünk felépítéséről hallhattak érdekes információkat. Az előadó emellett egy gyors és egyszerű sminket is bemutatott, aminek elkészítéséhez tényleg csak néhány eszközre és termékre van szükség. Eközben elmagyarázta, hogy mi mire való, és alternatívákat is mutatott az előnyös sminkszínek kiválasztásához.

Olga az előadását egy bemutatóval kezdte, amelynek során elmagyarázta milyen a bőrünk felépítése. Megtudtuk, hogy ez a legnagyobb szervünk, ami számos fontos szerepet tölt be a test egészségének és működésének fenntartásában. A bőrnek három fő rétege van: a hám, az irha és a bőralja.

A hám a bőr külső rétege, amely védelmet nyújt a külső környezettel szemben, például a baktériumok, vírusok és káros UV-sugárzás ellen. Ebben a rétegben találhatók azok a sejtek, amelyek a bőr pigmentációját szabályozzák, és felelősek a bőrszínünkért. Az irha a bőr középső rétege, amiben az erek futnak, itt találjuk az idegeket, a hajszálerek és a kollagénrostokat. Ez a réteg felelős a bőr rugalmasságáért és erejéért, valamint érzékelőként működik. Ennek segítségével érzékeljük a hőt, hideget és az érintést. A bőralja a bőr alatti zsírszövet rétege, amely szigetelést és párnázást biztosít a testnek. A bőr fő feladatai közé tartozik a test védelme a környezeti hatásoktól, a testhőmérséklet szabályozása, érzékelés és érzékelés, valamint a D-vitamin termelése a napfény hatására. A bőr szerepe tehát elengedhetetlen az egészségünk és jólétünk fenntartásához. Fontos, hogy megfelelően gondoskodjunk róla, beleértve a megfelelő tisztítást, hidratálást és védelmet a káros környezeti tényezők ellen.

Szó esett továbbá az egyes esztétikai beavatkozásokról is, mint a sminktetoválás, a szőrtelenítés és az ajakfeltöltés előnyeiről és hátrányairól. Olga hangsúlyozta, hogy csakis tiszta bőrre lehet szép sminket készíteni, ezért a reggeli rutinunkat egy alapos tisztítással kezdjük. Természetesen, az esti tisztálkodásnak is szerves részét kell, hogy képezze a szennyeződések, kozmetikai termékek lemosása. Az előadása további részében gyakorlatban is bemutatta az egyek sminkeszközök helyes használatát, de kitért a színek erejére, amikkel akár picit csalhatunk is előnyösebb megjelenés érdekében.

V. B.
         

Kövessen minket a Facebookon is!