Helyi hírek 2023. szeptember 21. 14:00

Feleannyi az átlagos négyzetméterár Félegyházán, mint az országos átlag

Feleannyi az átlagos négyzetméterár Félegyházán, mint az országos átlag
Az elmúlt években a magyar ingatlanpiacon lassú, de folyamatos növekedést tapasztalhattunk, még olyan nehezítő tényezők közepette is, mint egy világjárvány vagy egy globális gazdasági válság. Az ingatlanárak valós értelemben vett emelkedést mutattak az elmúlt 2-3 év során országosan, különösen a fővárosban.

Borítókép: Szényei Lajos

A mai napig látható, hogy a legtöbb lakásvásárló csak hitelfelvétellel tud saját ingatlant szerezni, még vidéken is. Nemcsak a lakáscélú megtakarítások és a készpénzhiány korlátozza ezt, hanem a rekordmértékű áremelkedés is. Körbenéztünk, hogy Kiskunfélegyházán jelenleg milyen ingatlanárakkal találkozhatunk.

Élénkülő lakáspiaci forgalom

A kormány korábbi intézkedései, például az 5%-os áfakulcs bevezetése, és a legfrissebb intézkedések is hozzájárultak a lakáspiac élénkítéséhez, továbbá az újépítésű ingatlanok iránti keresletnövekedéséhez. Egy friss nyilatkozat szerint 2024. január 1-jétől változások lépnek életbe a CSOK rendszerében. Ennek részeként megszűnik a városi CSOK, viszont emelkedik a falusi otthonteremtési kedvezmény összege. Az ötezer lakosnál nagyobb településeken pedig megszűnik ez a támogatási forma, amely érinti a kiskunfélegyházi lakosokat is. Bár a kormány bejelentette, hogy egy új rendszert dolgoz ki, részleteket még nem közöltek a változással kapcsolatban.

Ez a bejelentés az elmúlt két hónapban már érezhetően növelte az érdeklődést az újépítésű ingatlanok iránt a vidéki városokban. Sok család próbálja még az év végéig megragadni az ingatlanvásárlás lehetőségét és kihasználni a még elérhető támogatást. Az így növekedést mutató kereslet hatására az újonnan indult lakásberuházások száma is ugrást mutatott a bejelentés óta. Mégis, a gazdasági elemzők várakozásai szerint a támogatás valamelyest enyhítheti az ingatlanpiaci árak emelkedését, és azok a lakások, amelyek már így is magas áron vannak, reálisabb áron találhatnak gazdára a támogatás miatt. A szakértők hasonló hatást várnak az új rendszertől is.

Enyhe bővülés a hitelezési piacon

A magyar ingatlanpiac jelenlegi sajátossága, hogy ellentétes erők uralják a piacot: hiába az élénkülő kereslet, a kihelyezett lakáshitel-állomány még mindig elmarad a tavalyi év azonos időszakához képest. Egyrészt, a kormány családtámogatási programja jelentősen növelte a lakáspiac iránti keresletet, ugyanakkor a magas kamatlábak erős visszaesést okoznak a lakáshitel-piacon. Az MNB legfrissebb, szeptemberi jelentése szerint a nemzetközi trendekkel összhangban lassult a hazai hiteldinamika. Ennek ellenére a bővülés lassulása nem drasztikus, hiszen a lakossági hitelállomány 3%-kal bővült 2022 harmadik és 2023 második negyedéve között, a válság ellenére is. A hazai bankintézetek többsége a lakáshitelek esetén 2023 második negyedévében már a lakáshitelek iránti növekvő keresletről számoltak be, és vélhetően az otthonteremtési támogatások új rendszere a támogatott hitelek keresletére idén még ösztönzőleg hathat.

Nem változtak számottevően az ingatlanárak Félegyházán

A Kiskunfélegyháza ingatlanpiacáról rendelkezésre álló adatok alapján látható, hogy az első két negyedévben nem változott számottevően a településen a négyzetméterenkénti átlagár. A településen meghirdetett ingatlanok az országos átlagnál 51%-kal, míg a megyeinél megközelítőleg 25%-kal olcsóbbak. A meghirdetett lakóingatlanok átlagos kínálati ára az augusztusban közzétett adatok szerint – egy átlagos paraméterekkel rendelkező, 85 négyzetméteres családi ház esetén – 30 millió forint, míg az eladó lakások jelenleg 456 ezer forintos átlagos négyzetméterár mellett, 25 millió forint körül értékesítik.

Forrás: Creditline.hu
          

Kövessen minket a Facebookon is!