Helyi hírek 2023. szeptember 29. 10:00

Ebzárlat és legeltetési tilalom lesz szeptember 30. és október 20. között

Ebzárlat és legeltetési tilalom lesz szeptember 30. és október 20. között
Ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el szeptember 30. és október 20. között a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal a rókák veszettség elleni orális immunizálása miatt. Kiskunfélegyháza, Bácsalmás, Baja, Jánoshalma, Kalocsa, Kiskőrös, Kiskunhalas, Kiskunmajsa Járásokban a tilalom az ebekre, macskákra és a legelő állatokra vonatkozik.

Borítókép: Unsplash illusztráció

A zárlat célja, hogy a kijuttatott, vakcinát tartalmazó csalétkeket a vörös rókák helyett ne a háziállatok vegyék fel. A csalétekszórás a lakott, beépített területeket nem érinti.

A veszettség vírusára a vadon élő és a házi emlősállatok egyaránt fogékonyak. Hazánkban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák, ezért azok megelőző immunizálása kiemelten fontos állategészségügyi feladat.

A csalétek kerek, barna színű, az ember számára kellemetlen szagú, belsejében alumínium bliszterben található a vakcina. Ha a vakcina az ember szájába, orrába, vagy megsértett bőrére kerül, azonnal orvoshoz kell fordulni. Amennyiben a vakcina kézre, vagy más fedetlen testrészre kerül, az érintett területet azonnal le kell mosni szappannal és bő vízzel – írta a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal weboldala.
                 

Kövessen minket a Facebookon is!