Helyi hírek 2023. szeptember 25. 16:00

Magához tért a vármegyei turizmus

Magához tért a vármegyei turizmus
A vendégéjszakák számát tekintve a Bács-Kiskun vármegyei turizmus 2022-ben visszatért a Covid-világjárványt megelőző szintűre. A növekedés folytatódott 2023 első negyedévében is.

Bács-Kiskun vármegye kereskedelmi szálláshelyein (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 2022 ben 523 ezer vendégéjszakát töltöttek az idelátogatók. A vendégéjszakában mért vendégforgalom 29%-kal meghaladta az előző évit, aminek értékére kedvezőtlenül hatottak a Covid–19-járvány idején bevezetett intézkedések – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

A vendégéjszakák többségét (hét tizedét) a belföldi vendégek töltötték a szálláshelyeken, számuk 16%-kal nőtt. A külföldi vendégéjszakák száma 1,7-szerese volt a 2021. évi értéknek. A külföldi vendégek közül a Németországból érkezők töltötték el a legtöbb éjszakát, őket a Romániából és az Ukrajnából érkezők követték. Mindez azt jelenti, hogy a vármegyei turizmus visszatért a Covid-világjárványt megelőző szintűre. 2019-ben – az utolsó járványmentes évben – ugyanis a vendégek 538 ezer éjszakát töltöttek Bács-Kiskunban, amitől alig marad el a 2022-es adat. Ráadásul a növekedési trend folytatódik: 2023 első negyedévében a kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére a turisztikai szálláshelyek vendégéjszakában mért forgalma 7,9%-kal meghaladta az előző év azonos időszakáét, így vármegyénk azon hat közé tartozott a főváros mellett, ahol bővülés történt – összegzi legfrissebb adatait a KSH.

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6,6, a külföldi vendégéjszakáké 11%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Külön érdekes, hogy a belföldi vendégéjszakák száma Pest vármegyén kívül csak itt emelkedett. Ugyanakkor az is kiderül az adatokból, hogy az utóbbi egy évben több turisztikai szálláshely is bezárni kényszerült: 2023 márciusában a hónap egy részében vagy egészében nyitva tartó kereskedelmi szálláshelyek (80) és a bennük található férőhelyek száma (4400) kevesebb volt, mint egy évvel korábban (92 egység, illetve 4500 férőhely). Eközben a magán- és egyéb szálláshelyből 262 üzemelt 3300 férőhellyel, a kínálat a vármegyék többségével ellentétben nőtt – adta hírül a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat oldala.

Kövessen minket a Facebookon is!