Helyi hírek 2023. szeptember 20. 18:00

Pénteken indul a BiciBusz

Pénteken indul a BiciBusz
Spanyol mintára, városunkban is elindul szeptember 22-én a BiciBusz. A cél, hogy biztonságosan, az előre kijelölt útvonalon, kerékpárhasználattal elérjenek az óvodások és iskolások saját intézményükbe. A biciklis konvojt természetesen minden esetben felnőttek kísérik.

A részletekről a helyi szervezőt, Kürti Mártát, a Bringabarát Kerékpárbolt és Szerviz tulajdonosát kérdeztük. Megtudtuk, hogy az első éles járat a Mobilitási héten indul el szeptember 22-én, reggel. Korábban néhány családdal tesztjáratokat végeztek, amelyek nagyon jó hangulatban teltek.

A megmozdulás lényege, hogy óvodába vagy iskolába járó gyermekeket segítenek az otthonuktól, vagy közel az otthonuktól biztonságosan, közösségben tekerve eljutni az oktatási intézménybe. Óvodás gyerekeknél szülői kíséret szükséges, iskolásoknál néhány beszoktató alkalom után szülő nélkül is várják a diákokat. Sor elején és végén is kerekezik majd egy felelős, illetve hat gyermekenként egy kísérő, a Magyar Kerékpárosklub ajánlása szerint. Tulajdonképpen, mint egy buszjárathoz, úgy csatlakoznak be a gyerekek a konvojba, előre meghatározott menetrend szerint. Egy biztonságos, közösségi közlekedési lehetőséget kínálnak, kerékpárral. Megtudtuk, hogy a felnőtt kísérők útvonalanként állandók és az útvonalak folyamatos bővítés alatt vannak. Élhetőbb környezet, közös élmény, friss napindítás és a jókedv a céljuk.

Fekete-Setény Tamara rendőr zászlós, a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság balesetmegelőzési előadója is aktív részese a BiciBusznak. Elmondta, hogy tavasszal került szóba először a kezdeményezés, amit jó ötletnek tartott és a kezdetektől támogatott is. Úgy véli, hogy sokkal jobb kedvűek a gyerekek, ha tudják, hogy kerékpároznak aznap az iskolába. Az ötletet felvetette a kiskunfélegyházi rendőrkapitánynak, aki maximálisan támogatta azt. Tamara elárulta, hogy neki is van útvonala péntekenként, ahol felügyel: Bankfalu – Platán – Móraváros vonalon kerekezik majd. Hozzátette: szakmai szempontból is előnyös a kezdeményezés, bíznak benne, hogy egyre több szülő választja majd a kerékpáros közlekedést a városban. Az útvonalak teljesen biztonságosak, javarészt kerékpárúton haladnak. Abban az esetben, ha le kell térni a kerékpárútról, igyekeznek biztonságosan tenni, a gyerekek figyelmét a balesetmentes közlekedés fontosságára felhívni. Hozzátette: az intézmények előtt ellenőrzik, hogy a diákok lezárták-e a kerékpárokat és bekísérik őket iskolájukba. A BiciBusz hetente egy alkalommal közlekedik majd, péntekenként, reggel 7:15-kor indul. Jelzéseket, javaslatokat, ötleteket várnak a Kiskunfélegyházi BiciBusz Facebook-csoportban, ahol szeretettel várnak minden érdeklődőt.

BICIBUSZ 2022 – Bringázz a munkába és a suliba!

Z. A.
           

Kövessen minket a Facebookon is!