Helyi hírek 2023. szeptember 24. 19:00

Láng van szívemben – Petőfi a Felvidéken című könyv bemutatója

Képgaléria
Láng van szívemben – Petőfi a Felvidéken című könyv bemutatója
Magyar Zoltán PhD néprajzkutató, író volt a vendége a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár „Láng van szívemben…” elnevezésű programsorozatának. A szerzővel dr. Tarjányi József, a Móra Ferenc Közművelődési egyesület tiszteletbeli tagja beszélgetett. A szeptember 21-ei eseményre sokan kíváncsiak voltak, akik a bemutatott diákkal illusztrálva végigjárhatták Petőfi Sándor felvidéket bebarangoló útvonalát.

Magyar Zoltán PhD magyar néprajzkutató. A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézetének tudományos főmunkatársa. Író, folklorista. Fő kutatási területei: folklórszövegek tudományos rendszerezése, történeti mondák, magyar néphit és szentkultusz, mesemondók elbeszélői repertoárja.

Az író Kiskőrös szülöttje, így mélyen megérintette Petőfi Sándor kultusza. Már középiskolás korában elolvasta Dávid Gyula és Mikó Imre könyvét, ami Petőfi erdélyi utazásait mutatta be. Majd egyetemistaként fogalmazódott meg benne, hogy saját kutatómunkával is hozzájáruljon a téma megismeréséhez.

Személyesen is ellátogatott a dokumentált helyszínekre, hogy hiteles tényekkel gazdagítsa az irodalmat kedvelők tudását. Magyar Zoltán könyve ráfókuszál Petőfi életének arra a tíz évére, amit 1838 és 1848 között a Felvidéken töltött. A szerző maga is bejárta a kötetben említett helyszíneket, aminek eredményeként a könyv egy érdekes utazásra repíti az olvasót.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton
           

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Petőfi-emlékévek