Helyi hírek 2023. szeptember 22. 16:00

Petőfiről nyílt kiállítás a Kiskun Múzeumban

Képgaléria
Petőfiről nyílt kiállítás a Kiskun Múzeumban
Egy hónapon át várja a látogatókat a Kiskun Múzeumban a Petőfi 200 emlékév kapcsán szervezett tablókiállítás. A szeptember 22-én nyílt tárlat Petőfi Sándor 10 jól ismert verse és a költőhöz kötődő 10 műtárgy alapján mutatja be életútját.

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából városunkba érkezett a Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítása. A tárlat nem kronológiai sorrendben, hanem 10 versen és 10 műtárgyon keresztül mutatja be híres költőnk életútját. Elolvashatjuk például az Egy estém otthon, A természet vadvirága, a Nemzeti dal és a Szeptember végén című költeményeit. A tárlat bemutatja a költő határokat feszegető, könnyen konfrontálódó személyiségét, csakúgy, mint Arany Jánossal való barátságát és levelezését. A tablókon szereplő műtárgyak között megtaláljuk édesapja bárdját, a költőről készült első dagerrotípiát, a felesége által készített gyöngyös pénztárcát és azt a tányért is, amelyből félegyházi szomszédjainál evett a kis Petőfi.

– Petőfi Sándor 26 évet élt csupán, de ebbe a rövid időszakba sok élet belefért. Géniusznak tartjuk őt, aki úgy tudta a magyarságunkat közvetíteni, hogy azt ma is ugyanúgy érezzük versei olvasása közben. Számos arcát ismerhetjük, olyan jelentős személy volt, akire 200 év után is emlékezünk – mondta a tárlat megnyitóján Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója. Hozzátette azt is, hogy a kiállítás a költő olyan arcát mutatja meg, ami nincs benne a tankönyvekben. – Petőfit úgy szeretné bemutatni ez a 7 tabló, hogy versei és a hozzá kapcsolódó műtárgyak által megismerjük élete meghatározó és sorsfordító eseményeit – fogalmazott.

A megnyitón Gombás Bende és Keserű Benedek adott elő részletet Petőfi Sándor A helység kalapácsa című művéből.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton
                 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Petőfi-emlékévek