Helyi hírek 2023. szeptember 28. 19:00

Értsünk szót gyermekeinkkel!

Értsünk szót gyermekeinkkel!
Gyerekekről felnőtteknek – értsünk szót egymással! címmel előadásra várják az érdeklődő szülőket a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban szeptember 29-én, pénteken 17 órakor.

Borítókép: archív illusztráció
Fotó: Fantoly Márton


Az előadó, Feketéné Csikós Szilvia mentálhigiénés szakember elmondta, hogy bizony nagyon sokszor azt mutatja a gyakorlat, hogy mindegy hány éves a gyermek, sokszor tényleg nehéz szót érteni velük. Mi, felnőttek tudunk segíteni abban, hogy könnyebb legyen az egymásra hangolódás. Munkája során több család számolt be arról, hogy adódott probléma a kommunikációval, gyermekkel kapcsolatos gondot, nehézséget, elakadást éreztek.

Elsődlegesen azt tanácsolta, hogy mivel minták vagyunk gyermekeinknek, így ha nem érezzük kielégítőnek a beszélgetéseket, akkor kezdjük mi naponta el szülőként a beszámolónkat. Meséljük el például a vacsoraasztalnál, hogy milyen napunk volt, mit éreztünk egy-egy szituációban. Így a gyermek is könnyebben bekapcsolódik a beszélgetésbe. Mintái vagyunk és alapja, ahogyan a gyermekeink a világban léteznek – mondta. Hozzátette: sok esetben nem jól szabunk határokat a nevelés során, vagy nem jól tartjuk azokat, pedig ez adna a gyermeknek maximális biztonságérzetet. Van, hogy már korán reggel harcolunk velük, ami az egész napunkra kiható kifacsart állapotot eredményezhet. A mostani szülőség viszont sokszor határok nélküli, folyamatos „válaszkész” állapotot mutat, amibe viszont könnyen beleszorulhatunk, és azon kapjuk magunkat, hogy nincs saját magunkra egy percnyi időnk sem. Szeretném, ha azt adnánk át a gyermekünknek, hogy nem mindent másokért teszek, hanem, hogy magam is nagyon fontos vagyok – mondta Szilvia.

Az előadásra minden korosztályt szeretettel várnak, szülőket és nagyszülőket egyaránt. Az előadás folytatását a Borostyán Házban szervezik meg egy 5 alkalmas vezetett csoport formájában, Szülői harcművészet címmel.

Z. A.

Kövessen minket a Facebookon is!