Helyi hírek 2023. szeptember 23. 10:00

Szakmai fórum és koszorúzás a Szervdonor Családokért Alapítvány szervezésében

Szakmai fórum és koszorúzás a Szervdonor Családokért Alapítvány szervezésében
Fórumra majd koszorúzásra várja az érdeklődőket a Szervdonor Családokért Alapítvány szeptember 27-én, szerdán.

A fórum 15 órakor kezdődik a Móra Ferenc Művelődési Központ dísztermében – tudtuk meg Csikós Józsefné Irma, alapítótól. Elmondta, hogy alapítványuk már hároméves, az általuk kezdeményezett szervdonorok tiszteletére állítatott emlékműnek pedig már az ötödik évfordulója van idén. Az emlékmű – amely Bozóki István kőfaragó munkája – az ország első olyan emlékhelye volt, ahol szervátültetettek és donor-hozzátartozók találkozhattak.

Irma elmondta, hogy 2011-ben egy hirtelen tragédia során elvesztették 33 éves fiukat. 4 szervével 3 embernek adott esélyt egy új és jobb minőségű életre.
– Tulajdonképpen szemtől szemben mi is akkor találkoztunk az agyhalállal, akkor találkoztunk azzal, hogy a szervadományozás milyen szinten, hogyan, milyen törvényes keretek között működik. Elég sokáig a gyászunkba voltunk temetkezve, amíg egy olyan emberrel hozott össze a sors bennünket, aki májtranszplantált, aki azt mondta, hogy egyetlen vágya, hogy egy csokor virágot szeretne letenni a donorjának. Később találkoztuk Budapesten szervátültetettekkel, akik hálát adtak az ismeretlen donornak az életükért. Ekkor született meg az emlékmű gondolata, egy olyan helyé, ahol kifejezhetik hálájukat a transzplantáltak – mondta Irma.

Az emlékhely egyre látogatottabb és nemcsak az évenkénti megemlékezések alkalmával, hanem az esztendő szinte minden napján érkeznek látogatók, sokszor a határon túlról is. – Aki életet ad, arra emlékezni kell. Ezt nem szabad elfelejteni. Ő nem egy egyszerű halott ember. Az ő szervei valakiben tovább élnek. Emlékezni kell, hogy ő segített másokon. Bárki, aki átölel szervátültetettként, aki hálás azért az igen szóért, amit az intenzív osztály ajtajában ki tudtunk ejteni, nekik el szoktam mondani, hogy nagyon vigyázzatok a szervekre, amit kaptatok, mert a mi szerettünk csak addig él, amíg ti éltek – fogalmazott Irma.

Az alapítvány célja a szervdonorok emlékének megőrzése és ápolása. A kiskunfélegyházi emlékhely fenntartása, karbantartása, ápolása, illetve további szervdonorok nevének feltüntetése. Az emlékük megőrzéséhez kapcsolódó rendezvények szervezése és a lelki segítségnyújtás a donorcsaládok részére a gyász feldolgozásában, szakember közreműködésének biztosításával, továbbá a donorcsaládok részére mentális, szociális támogatás nyújtása. Az alapítvány várja az érintettek jelentkezését, hiszen „Együtt, közösen, könnyebb a feldolgozás.”
Elérhetőség:
[email protected] vagy [email protected]. Számlaszám: OTP 11732071-23258039



A szeptember 27-ei szakmai fórumon a polgármesteri köszöntő után előadásokat hallhatnak majd orvosoktól, egészségügyi szakemberektől, többek között dr. Domján Mihály pszichológus is megszólal a témában. Az esemény zárása lesz a koszorúzás a kiskunfélegyházi Alsótemetőben a szervdonorok tiszteletére állított emlékműnél, 17 órától.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak.


Emlékhely a szervdonorok tiszteletére Kiskunfélegyházán - 2018.09.26.

Z. A.
               

Kövessen minket a Facebookon is!