Helyi hírek 2023. szeptember 26. 18:00

Összefogás az állami gondoskodásban élő gyerekekért 

Összefogás az állami gondoskodásban élő gyerekekért 
2000 nevelőszülőt keres az ország – ezért kampányol az SOS Gyermekfalvak ebben az évben. Az SOS idén harmadszorra szervezi meg az állami gondoskodásban élő gyerekek napját október 7-én. A cél felhívni a figyelmet arra a 23 ezer gyerekre, akik nem élhetnek a szüleikkel. Idén is várják a médiák és cégek jelentkezését, akik csatlakoznának a kampányhoz. 

Borítókép: Pixabay illusztráció

Az előző években szinte az egész magyar média beállt az SOS Gyermekfalvak kampánya mögé, amellyel az állami gondoskodásban élő gyerekek ügyére szerette volna felhívni az alapítvány a figyelmet.  

Az idei jeles nap fókuszában a nevelőszülőség áll. – Mintegy 23 ezer gyermek él állami gondoskodásban. Országszerte 2000 nevelőszülő hiányzik ahhoz, hogy minden 12 év alatti gyermeket családban tudjon az állam elhelyezni, ahogy azt a 2014. évi jogszabályi változások előírják. Miközben a gyermekvédelembe kerülők száma fokozatosan nő, a nevelőszülőké nem. Szeretnénk, ha figyelemfelkeltő akció keretében hozzá tudnánk járulni, hogy ismertebb és elismertebb legyen ez a szakma és minél többen válasszák hivatásuknak – mondta Kiss Gergely, az SOS Gyermekfalvak ügyvezető igazgatója.  

Az SOS egy korábbi felmérése szerint számos előítélet övezi a nevelőszülő szakmát és a gyermekvédelemben élő gyerekeket. A felnőtt lakosság 7 %-a gondolja úgy, hogy maga a gyerek tehet róla, hogy állami gondoskodásba került. Egy másik felmérésük szerint a válaszadók kétharmada véli úgy, hogy a nevelőszülőknek is meg kell küzdeniük a társadalom előítéletével.

– A nevelőszülőséghez sokféle félelem és elképzelés társul, de nem feltétlenül van mögötte valós tudás és elegendő információ. Ezt szeretnénk most pótolni kampányunkkal – tette hozzá Kiss Gergely. 

Október 7-én egy utcai akció keretében az alapítvány 2000 db árvácska virágot helyez ki a Nyugati-térre, ahol a helyszínen hírességek és a sajtó segítségével hívnák fel a figyelmet a témára, hogy népszerűsítsék a nevelőszülőséget. 
               

Kövessen minket a Facebookon is!