Kultúra 2023. szeptember 27. 14:00

Táncjátékra készül a Borvirág Táncegyüttes

Táncjátékra készül a Borvirág Táncegyüttes
Petőfi Sándor: A helység kalapácsa című táncjáték előadására készül a szervező, Borvirág Táncegyüttes október 14-én, szombaton a Szent Benedek PG Sportcsarnokában.

A táncegyüttes harmadik születésnapján is túl van, ez a táncjáték messze a legnagyobb volumenű esemény az együttes életében – tudtuk meg Keserű Benedektől, az együttes vezetőjétől. Hozzátette: 2021 májusában egy sugallat alapján döntötte el, hogy Petőfi-műből szeretne egy táncjátékot színpadra állítani és mivel A helység kalapácsának félegyházi vonatkozásai vannak, egyértelmű lett a választás. Már akkor tudta, hogy Petőfi szerepét Gombás Bendére szeretné osztani, akit fel is kért rá. Sok hosszú hónap következett, ami kutatómunkákból, tájékozódásból, információgyűjtésből állt, szerették volna, ha hiteles források alapján dolgoznak és ezért mindent meg is tettek. Levéltári iratok alapján eredeti szövegrészeket is tartalmaz a darab, könyvekből vett idézetek és előzményi információk is gazdagítják majd a nézőket a szórakozás mellett.

Az előadás három táncegyüttes, a majsai Mayossa, a kecskeméti Kunság Táncegyüttes és a Borvirág Táncegyüttes kooperációja. Benedek elárulta, hogy a zene és a tánc is félmodern, autentikus népzene mellett könnyűzenei feldolgozás is helyet kap majd.  A darab zenéjét, az Aurevoir zenekar frontembere, Agócs Márton szerezte, együttesük szinte minden fesztivál nagyszínpadán helyet kap mostanság. A rendezőtársról, Vízhányó Annáról Benedek elmondta, hogy hatalmas elhivatottsággal, részletekre figyelve, kiváló tehetséggel adta munkáját az előadáshoz, amiért nagyon hálásak.

A szereposztás:

Petőfi – Gombás Bende, Kántor – Nánási Tamás, Harangláb – Magony Ádám, Fejenagy – Keserű Benedek, Erzsók – Pallagi Lilla, Amazontermészetű Márta – Szécsényi Niki, Bagarja, a béke barátja – Tóth Csaba, Csepü Palkó – Kollár Pisti, Bíró – Kovács Gyula, Kisbíró – Csányi Tamás, Mezősi Károly – Hideg János László, Levéltáros – Mészáros Márta.

Végezetül megtudtuk, hogy Jászai Mari-díjas magyar színművészünk, szinkronszínész, érdemes művész Kautzky Armand hangját is hallhatja majd a darab során a közönség.

Z. A.
                 

Kövessen minket a Facebookon is!