Helyi hírek 2023. szeptember 28. 08:00

Ötödik alkalommal emlékeztek meg a szervdonorokról

Képgaléria
Ötödik alkalommal emlékeztek meg a szervdonorokról
Ötödik alkalommal emlékeztek meg az Alsótemetőben a szervdonorokról. A szeptember 27-ei eseményen Keresztes Tünde kulturális referens és Csikós Józsefné Kiss Irma donor-hozzátartozó köszöntötte a megjelenteket, majd a Balázs Árpád AMI tanárai, Kiss-Fekete Vilmos, Benedek Péter és Magyari-Benkő Gabriella adtak zenés műsort.

A 33 éves életerős fiatalember, sportoló Csikós József 2011-ben hirtelen bekövetkezett halála hívta életre azt a kezdeményezést, amit családja azóta is rendületlenül ápol. Szülei és testvére elkötelezett zászlósai a szervadományozás szélesebb körben való elfogadtatásának. 2018-ban a kiskunfélegyházi Alsótemetőben felavattak egy emlékhelyet, ahol azóta számos elhunyt neve kapott helyet, akiknek szervei életeket tettek szebbé, gondatlanabbá. Néhány éve a Csikós család és a fiuk egykori barátai létrehoztak egy alapítványt, amelynek segítségével az életben maradt hozzátartozókat, valamint a szervátültetetteket aktívan támogatják.

Évről évre egyre többen vesznek részt az eseményen és helyezik el a megemlékezés, illetve a tisztelet virágait, mécseseit. Csikósné Irma az alábbi gondolatokkal fejezte ki tiszteletét és együttérzését: – Ez az emlékhely 2018. szeptember 26-án készült el, azoknak az embereknek az emlékére, akik szerveikkel mások életét mentették meg. Minden szeptemberben összegyűlünk itt, hogy együtt emlékezzünk rájuk. Először csak négy donor neve szerepelt rajta, de most már 16-an vannak. Ezzel a donorcsaládok nyilvánosan vállalják, hogy szerettük életet mentett és így ők valakiben tovább élnek.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton 
                 

Kövessen minket a Facebookon is!