Helyi hírek 2023. október 5. 08:00

Körkérdés: Babonák, avagy mennyire hiszünk bennük

Körkérdés: Babonák, avagy mennyire hiszünk bennük
A babonák évezredek óta részei kultúránknak. Sokan hittel vagy félelemmel fordulnak feléjük, és úgy tartják, hogy bizonyos tárgyak, szertartások képesek szerencsét vagy rontást előidézni. Péntek 13, patkó, fekete macska… csupán néhány példa a leggyakoribb hiedelmek közül. Ki hisz bennük és ki nem? Ezúttal erre kerestük a választ körkérdésünkkel.  

Győri Melinda (58)
– Sok mindenben hiszek, ami kézzel nem fogható, szemmel nem látható, de ettől függetlenül nem tartom magam babonásnak. Viszont két dologhoz tartom magam a személyes megtapasztalás miatt: az egyik, amikor elmegyek otthonról, de valamiért vissza kellene mennem, hazaérve leülök egy székre, felemelem a lábam és elszámolok ötig, majd újra nekiindulok az utamnak. A másik babonás szokásom, hogy szúró-vágó eszközt nem adok ajándékba anélkül, hogy ne tennék hozzá legalább öt forintot. A péntek 13. szerencsés nap számomra, mert tudatosan azzá akarom tenni.




Bódiné Ujlaky Zsanett (31)
– Nem vagyok babonás. Egyszer hallottam, hogy ha kiömlik a só, ott veszekedés lesz. Gyerekkoromban rengeteg konfliktust láttam és hallottam, így amikor tudomást szereztem erről a hiedelemről, direkt figyelni kezdtem a történéseket. Egyszer sem láttam sókupacot. A gyermeki logikám azt sugallta, biztosan már feltakarították, majd amikor rájöttem, hogy itt szó sincs a só varázserejéről, már butaságnak gondoltam. Tudomásom szerint ez a babona onnan ered, hogy egykor sokkal nagyobb értéke volt a sónak, mint napjainkban és nem volt szabad pazarolni. Véleményem szerint az ilyen mendemondáknak nem kell felülni, hiszen a szerencsénk, vagy a napunk alakulása nem tárgyakhoz, vagy állatokhoz köthető, hanem rezgéseinkhez, tetteinkhez.




Papp Viktória (37)
A különböző hiedelmek a régi időkben az emberek hétköznapjait befolyásolták, természetfölötti jelenségként tartották számon. Mostanság egyre kevesebbet tudunk ezekről. Szerintem mindenki babonás egy kicsit, akár elismeri, akár nem. Én például állandóan a négylevelű lóherét keresem, ha a szabadban járok, de nem bántom a kis pókokat sem a lakásban, inkább kintebb tessékelem őket. Szilveszterkor lencsét eszünk, bár utólag volt, hogy megkérdőjeleztük a lencse bőségteremtő erejét. A "szerencsehozó" hullócsillagnézést augusztusban sosem hagyom ki és a kéményseprő gombjában is hiszek. Nekem a péntek 13. viszont mindig is szerencsés napnak bizonyult. A fekete cicuskákkal már óvatosabb vagyok, mert volt már, hogy jó irányba indult el, de a végére meggondolta magát és a "balszerencsés" irányba fordult vissza előttem. Ha időben meglátom őket, inkább igyekszem kikerülni messziről. De a családban van, aki a kiborult sótól, az asztal sarkán való üléstől vagy a tükörtöréstől tart. Ám mindezektől a babonáktól függetlenül szerencsés és boldog embernek tartom magam és szeretem az életem! De úgy gondolom, ezekért mind tenni kell tudatosan is. 




Kengyel Nikolett (27)
– Gyakran hallottam a nagymamámtól, hogy a magyar emberek nagyon babonásak. Tőle tudom például, hogy Luca-napkor a háziasszonyoknak tilos dolgozni és bármit kölcsön adni. Ezen túl is jónéhány babonában hiszek. Például abban, hogy az úton előttünk átfutó fekete macska jobbról balra futva szerencsét, fordítva pedig szerencsétlenséget hoz. A véletlenül kiborított só bosszúságot, kisebb veszekedést okoz, de ezt elkerülhetjük, ha egy csipetnyit belőle átdobunk a bal vállunk felett. Egyesek azt ajánlják, hogy ne köszönjük meg a gyógyszert, mert akkor nem fog hatni. A péntek 13-a is különleges nap, engem mindig elkerül ilyenkor a szerencse. Nagymamám úgy tartotta, hogy aév első napján tilos mosni, varrni, teregetni, seperni (kiseprik a szerencsét), vasalni (kilapítják a szerencsét) és más házi munkát végezni. Nem szerencsés dolog újév napján hagyni, hogy a tűz kialudjon, aki pedig ollót használ, elvágja a szerencséjét. Tilos ilyenkor baromfihúst enni (mert a szárnyas elkaparja a szerencsénket), aki viszont lencsét fogyaszt, annak az év során soha nem ürül ki a pénztárcája. Saját élményeim a babonákkal kapcsolatban: az úton átfutó fekete macska teóriája nem mindig jött be. Néha pont fordítva sült el. A gyógyszert nem szoktam megköszönni, mert volt már rá példa, hogy ezért nem hatott. Szerintem jó dolog, hogy vannak babonák, hiszen ez is része a magyarságunknak, összeköti a generációkat.




Szurmikné Sándor Emma (69)
– Nem vagyok babonás, bár eszembe szokott jutni, ha valami nem úgy sikerül, ahogyan elterveztem, az azért lehet, mert vissza kellett mennem a lakásba. Számomra a 13-as szám nem okoz gondot. Sőt, van egy érdekes megtapasztalásom ezzel kapcsolatban: 1982-ben költöztünk abba az utcába, ahol még most is lakunk. Akkoriban még csak papíron létezett ez az utca. Nem volt kikövezve és kinyitva a keresztutcákra. A mi házunk volt az első lakóingatlan itt, de valamiért nekünk adták a 13-as házszámot. Azóta sem értem, hogyan történhetett így.

V. B.
               

Kövessen minket a Facebookon is!